Annons

Fotonyhet

Nyhetsbyrån Reuters förbjuder råformat

En av världens största nyhetsbyråer, Reuters, har beslutat sig för att inte tillåta bilder tagna i råformat från sina frilansande fotografer. Anledningarna till beslutet är flera.

Reuters har via mail meddelat sina frilansande fotografer att de i framtiden inte kommer att få skicka in bilder där orginalfilen är tagen i råformat. Vill fotograferna ändå fotografera i råformat uppmanas de att fotografera i båda formaten samtidigt och endast skicka in jpg-filen till nyhetsbyrån.

Anledningarna till råförbudet är flera. I en intervju med Petapixel säger en icke namngiven talesperson från Reuters att en av anledningarna är att även om Reuters strävar efter att förmedla nyheter med bilder av den högsta estetiska kvaliteten så är deras mål inte att tolka nyheterna konstnärligt. En annan anledning som uppges är att flödet från kamera till nyhetsbryån går snabbare om man fotograferar i jpg.

Det första uttalandet kan man tolka som att Reuters har tröttnat på skandaler om allt för redigerade nyhetsbilder och ser det här som ett sätt att råda bot på det.