programvara

Nytt JPEG-format – både snabbare och bättre kvalité

The Joint Photographic Experts Group (JPEG) har lanserat ett nytt JPEG-format, som ska komplettera vanliga standard-JPEG. Formatet har en snabbare och mer energieffektiv bildkomprimering – som även är helt oförstörande.

JPEG-standarden för bildkomprimering har funnits i över 25 år. Den har främst byggt på en destruktiv komprimering av bilder, vilket betyder att information kastas bort för att möjliggöra en mindre filstorlek.

Energieffektivt

JPEG XS använder en odestruktiv komprimering som är betydligt snabbare och mer energieffektiv än vanliga JPEG. Dock blir filerna aningen större. Standard JPEG minskar storleken med ungefär tio gånger medan JPEG XS minskar den med sex.

För livestreaming

Användningsområdenaför JPEG XS kommer i första hand vara livestreaming i 8K. Fördelarna med standard-JPEG är att de lättare kan lagras med en mindre filstorlek. Men utvecklingen med 5G och höghastighets bredband gör det mindreintressantatt spara material i själva kamerorna vid den typen av arbete. En snabbare och mer energieffektiv komprimering gör att man kan skicka iväg filerna snabbare. Trots en större filstorlek. Det kommer även att göra det möjligt att i realtid se högkvalitativa filmer från tillexempel drönare.