programvara

Nytt program ska hjälpa journalister avslöja falska bilder

Det Google-ägda företaget Jigsaw har tagit fram ett kostnadsfritt program som ska kunna vara till hjälp för att upptäcka falska bilder.

Manipulerade bilder är inte alltid lätta att upptäcka. Nu har programmet Assembler tagits fram, som en hjälp för nyhetsredaktioner att avslöja desinformation.

Manipulerad eller inte? Det är inte alltid lätt att se om en bild har trixats med, eftersom verktygen blir allt mer avancerade. Men nu har det Google-ägda företaget Jigsaw tagit fram ett kostnadsfritt program som ska kunna vara till hjälp för att upptäcka falska bilder. Assembler heter det, något som The New York Times rapporterar om.

”Vi har observerat en utveckling i hur desinformation används för att manipulera val, föra krig och störa det civila samhället. Men medan taktiken för desinformation utvecklas, så utvecklas även tekniken för att upptäcka och slutligen stoppa desinformationen”, skriver Jared Cohen, VD för Jigsaw i ett blogginlägg om Assembler.

Jigsaws program Assembler är utvecklat för att upptäcka manipulationer i bilder.

Sju olika detektorer

Programmet har testats hos flera nyhetsredaktioner runt om i världen. Och det är framför allt journalister som är tänkta att vara hjälpta av Assembler. De kan ladda in en bild i programmet som med sju olika detektorer söker efter manipulationer i den. Respektive detektor söker efter en viss manipulationsteknik, för att upptäcka om det till exempel finns färgavvikelser eller kopierade ytor som återkommer flera gånger i bilden. Även så kallade ”deepfakes” och bilder som har manipulerats med AI-teknik ska programmet kunna upptäcka, enligt Jigsaw.

Santiago Andrigo, en av Jigsaws produktansvariga, menar att Assembler är ”mest användbart då en journalist på en stor nyhetsredaktion får en uppseendeväckande bild och är under press att snabbt förmedla nyheten.”

”Programmet kan också användas för att verifiera en bild som har blivit viral”, säger han till The New York Times.