Prylnyhet

Nytt superlätt tele från Sony: FE 400/2,8 GM OSS

Med sitt nya lättviktstele vill Sony locka professionella fotografer. En vikt på bara 2,9kg gör det betydligt lättare än både Nikons och Canons motsvarigheter.

Sony vill etablera sig bland deprofessionellafotograferna. För att återigen visa vad de går för har de nu lanserat ett nytt ljusstarkt teleobjektiv. Med sina lätta spegellösa kameror har Sony visat attprofessionellakameror inte måste så otympliga som Canons och Nikons motsvarigheter är, och med det nya 400mm f/2,8 visar de att de att ävenprofessionella supertelenkan göras lätta.

Lättare än konkurenterna

Med en vikt på 2895 gram så väger det nästan ett kilo mindre än Canon och Nikons motsvarigheter, vilka väger 3850 och 3800 gram.

Sony har tagit bort den mekaniska manuella fokuseringen för att spara vikt. Den manuella fokuseringen sker istället medhjälpav den inbyggda autofokusmotorn. Autofokusmotornkallas XD Linear Motor och Sony hävdar att den ska vara fem gånger snabbare än Canons och Nikons motsvarigheter vid motivföljande fokusering.

Objektivet ska vara designat för att vara perfekt balanserad vid användning av enbensstativ.
Objektivet ska vara designat för att vara perfekt balanserad vid användning av enbensstativ.

Skarpt

Sony påstår att objektivet ska vara något skarpare än Canons och Nikons nuvarande 400/2,8. Den optiska konstruktionen består av 23 linselement i 17 grupper, där tre av linselementen är gjorda av flouritglas och av ED-glas för att minska uppkomsten av kromatisk aberration.

FE 400mm F2.8 GM OSS kommer att finnas tillgängligt från september till ett cirkapris på 130 000 kronor.