Prylnyhet

Nytt supertele från Nikon: AF-S Nikkor 500mm f/5.6E PF ED VR

Nikons nya teleobjektiv är kompakt och väger ungefär hälften så mycket jämfört med deras andra 500mm-objektiv. AF-hastigheten ska även ha ökat i det nya objektivet.

Nikons nya AF-S Nikkor 500mm f/5.6E PF ED VR ska fungera även när du fotograferar handhållet. Nikon har satsat på att minska storleken på objektivet, som har en maximal diameter på 106 mm och en längd på 237 mm. Vikten är cirka 1 460 g, vilket är ungefär samma vikt som hos AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8E FL ED VR. Och jämfört med deras andra 500 mm-objektiv väger det nya ungefär hälften så mycket.

Det är genom att ha implementerat ett PF-linselement (Phase Fresnel) som Nikon har kunnat minska objektivets storlek. Förutom detta linselement finns tre ED-glaselement som tillsammans ska ge skarp och detaljerad återgivning som lämpar sig för digitalkameror med högt pixelvärde.

Nikon menar även att de med materialet som används i det nya PF-linselementet har lyckats reducera risken för linsöverstrålning. Dessutom har det nya 500mm-objektivet en damm-och droppskyddad konstruktion samt ett fluorskikt på den främre linsens yta.

Snabbare autofokus

AF-hastigheten ska ha ökat och VR-mekanismen ska kompensera för kameraskakningar motsvarande en förlängning av slutartiden med 4 steg. Nikon har även lagt till läget sport-VR för de snabba rörliga motiven, då bilden som visas i sökaren stabiliseras.

Objektivet är kompatibelt med Nikons digitala SLR-kameror i FX-format. Med den nya FTZ-fattningsadaptern kan objektivet även användas tillsammans med Nikons nya spegellösa kameror med Z-fästet.

Punktsikte för att ha koll på motivet

Nikon släpper också ett så kallat punktsikte, DF-M1. Ett tillbehör som är effektivt till fotografering med supertele och som är kompatibelt med den nya kameran COOLPIX P1000. Eftersom synfältet som visas i sökaren är mycket smalt när du fotograferar med supertele är det lätt att förlora motivet ur sikte. Med det här tillbehöret ska du kunna hålla koll på motivet lättare, även om det plötsligt flyttar sig.

AF-S Nikkor 500mm f/5.6E PF ED VR finns tillgängligt från den 13 september, till ett rekommenderat pris på 42 990 kronor.