Prylnyhet

Nytt tele från Zeiss för Sony-fotografer

Optiktillverkaren Zeiss har en serie de kallar Loxia som består av fasta objektiv som är anpassade till Sonys spegelösa fullformatare i A7-serien. Nu tillkommer ett kort tele i form av ett 85mm f/2,4 till familjen.

Likt övriga objektiv i Loxia-serien (21mm f/2,8, 35mm f/2 och 50mm f/2) är det nya 85mm f/2,4 vädertätat och byggt av metall. Konstruktionen är av den välkända Sonnar-typen men anpassad för digitala kameror och specifikt Sonys spegellösa fullformatare (de kommer endast i Sony E-fattning). Inuti objektivet sitter sju linser i sju grupper, av dessa är tre tillverkade av ett specialglas som ska motverka kromatisk aberration.

Likt hos övriga objektiv i serien är det nya telet manuellt fokuserat, men objektivet har elektroniska kontakter så att kommunikation om vilken brännvidd, bländare och vilket avstånd man fokuserar på, det här gör att du kan få hjälp med foksueringen i kameran.

För att objektivet ska fungera bra att filma med går den manuella bländarringen att koppla ur och blir därmed utan klicklägen vilket ger en mjuk växling mellan bländare när man filmar.

Säljstart är i december och priset hamnar på 14200 kronor.