Prylnyhet

Objektiv för hög upplösning från Zeiss

På Photokina förra året visade Zeiss upp ett nytt objektiv som skulle bli en del i en ny familj som är anpassade för högupplösta systemkameror. Nu i höst kommer det första objektivet i serien att släppas.

Objektiven är utvecklade för högupplösta DSLR-kameror. Vad som menas med det är enligt Zeiss själva, fullformatssystemkameror med en upplösning på över 30 megapixlar. Detta för att kunna leverera den bästa bildkvaliteten ur de numera väldigt högupplösta systemkamerorna som till exempel Nikon D800. Men objektiven ska givetvis hänga med framöver när även andra kameror med riktigt högupplösning dyker upp på marknaden.

Till en början kommer det att finnas tre fasta gluggar men flera brännvidder finns i planeringsstadiet, det är dock något som Zeiss inte vill uttala sig om ännu. Den första att dyka upp är 55mm f/1,4 Distagon. Det är en betäckning som annars brukar återfinnas hos Zeiss vidvinkelgluggar, eftersom vidvinkelgluggarna kräver en viss konstruktion när det kommer till antal och arrangemang av linser. För att få bästa möjliga kvalitet använder man samma konstruktion även i det här objektivet trots den något längre brännvidden. Konstruktionen leder till att det blir lite större och något tyngre än annars, men det är för att inte behöva kompromissa med bildkvaliteten. Zeiss säger sig ha jobbat hårt för att få bort alla negativa egenskaper även vid full bländare.

Priserna är inte helt klara men troligen kommer det att hamna runt 3000 euro. Objektiven kommer att finnas med fattning för Canon EF och Nikon F.