Fotonyhet

Oklart vem som äger rätten till Oscarsgalans selfie-bild

Den omtalade selfie-bilden från Oscarsgalan i helgen.

Efter Oscarsgalan i helgen är det nog programledaren Ellen DeGeneres selfie-bild som fått mest uppmärksamhet. Men nu är frågan om det är hon som äger rätten till bilden – eftersom hon själv inte tryckte på knappen.

Mitt under den stora filmgalan gick kvällens värd Ellen DeGeneres ut i havet av filmstjärnor och tog en så kallad selfie-bild (ett självporträtt) där även skådespelare som Julia Roberts och Brad Pitt syns i bakgrunden.

Bilden slog snabbt rekord när det gäller antalet delningar inom sociala medier.

Fotografen har upphovsrätten

Efter att nyhetsbyrån AP frågade Ellen DeGeneres om de fick skicka bilden till sina prenumeranter – vilket hon godkände – har det nu uppstått en diskussion om vem som har upphovsrätten till bilden. Har Ellen DeGeneres verkligen rätt att dela med sig av bilden?

Tidningen The Wire ställer frågan till nöjesadvokaten Ethan Kirschner som menar att det är den som har tagit bilden som äger rätten till den, vilket i det här fallet skulle vara skådepelaren Bradley Cooper som var den som i slutändan tryckte på knappen.

Kirschner förklarar också att AP som fått okej av Ellen DeGeneres att dela bilden, även borde kontrollera saken med Bradley Cooper eftersom det är han som är fotografen och då borde vara den som äger rätten till bilden.