https://www.kamerabild.se/nyheter/om-konsten-att-se-p-bilder
40214
Nyheter
Nyhet

Om konsten att se på bilder

Totalbetyg

Det finns få skribenter som lyckas måla upp bilder i ord på det sätt Marie Lundquist gör när hon berättar om fotografi. I boken "Drömmen om verkligheten" finns en del av hennes reflektioner samlade.
  • Publicerad 15 år 2 veckor
    2008-03-02 11:50

Marie Lundquist drömmer om verkligheten.

Drömmen om verkligheten

Marie Lundquist

Vi kan kalla den för fotoantologi, en samling fotografporträtt om man så vill. Genom 35 fotografier har Marie Lundquist (som hon själv säger genom att i sin tur citera en kinesisk målare) gått in i bilden och drömt sig kvar där. På drygt hundra sidor ritar hon sedan ut sina drömmar och reflektioner, ofta med utgångspunkt ur sitt eget liv.

Hon varvar klassiska bilder med mer okända alster. Hon förbryllas och fascineras, är betraktaren som vrider och vänder på det hon ser.

Hennes fotografiska iakttagelser har tidigare kunnat läsas i Fotografisk tidskrift, tidskriften Balder och Svenska Dagbladet. Med formuleringar som ofta balanserar till poesi översätter hon bildspråk till egna ord, bjuder på anekdoter fulla av berättarglädje och en hel del fakta om fotografernas öden och äventyr. Fotografiet är konst på riktigt när Marie Lundquist skriver, kanske är det därför som Sveriges Allmänna Konstförening för första gången valt en bok om foto till sin årsbok.

"Drömmen om verkligheten" är framförallt en storartad introduktion till nya betraktelsevinklar av fotografi, en sorts fotobok i text att lära sig av, inspireras och läsa minst två gånger.

Marie Lundquist drömmer om verkligheten.