programvara

On1 Photo Raw 2023 – mer AI och färre klick

Genom en nyutvecklad AI-motor så ska On1 Photo Raw 2023 göra det enklare för användaren att redigera bilderna eftersom att maskning numera sköts automatiskt av programmet.

On1 har lanserat en ny version av sin mjukvara ON1 Photo Raw 2023. Enligt dem själva ska det vara den största uppdateringen de gjort. De stora nyheterna i programvaran baserar sig på AI och ska göra redigeringen snabbare och roligare. Framför allt handlar det om maskning som nu ska kunna göras med ett klick istället för att man ska behöva måla fram sin mask.

Super select AI gör det enklare och snabbare för användaren att applicera justeringar på bilden genom att man inte behöver skapa masken själv.

On1 har utvecklat en teknik som segmenterar bilden i olika delar och därmed kan du med hjälp av bara ett klick välja vilken del som ska påverkas. Det här visar sig i flera olika funktioner, bland annat i den som heter Super Select AI. Här för du musen över bilden och klickar på den del du vill justera, programmet skapar då en mask för den delen av bilden och sedan kan du högerklicka för att välja viken justering du vill göra.

I Mask AI väljer du vilka delar av bilden som du ska applicera ett filter på.
Genom att klicka i rutor i en lista så väljer du i Mask AI vilka element i bilden ett filter ska appliceras på. Listan skapas när bilden analyseras och segmenteras av programmets AI.

En annan funktion som baseras på samma funktion är Mask AI, den används när du vill applicera ett filter på bilden. När du väljer filter väljer du också vilken del av bilden som ska påverkas. Detta gör du genom att välja de namngivna delarna som programmet kunnat identifiera från en lista. Du kan sedan justera filtret som vanligt.

I Adaptive presets kan du välja mellan olika snabbjusteringspaket som är uppdelade i olika kategorier av bilder.

Den tredje funktionen som använder tekniken är Adaptive Presets. Här kan du använda dig av färdiga justeringar som är sådana som "ofta" används till den typen av bilder (det finns flera olika kategorier av bilder du kan välja). Det kan till exempel handla om att göra om bakgrunden på ett porträtt, eller justera himlen på en landskapsbild. Du kan även skapa egna presets om du har ett visst utseende du ofta är ute efter i en viss typ av bilder.

I uppdateringen kommer också en ny version av brusreducering där man bakat in en teknik som ska ge bättre skärpa i bilder som är något oskarpa. On1 har även implementerat en egen version av Content aware crop.

Programmet finns tillgängligt nu och kostar 99.99 usd om du skaffar en ny licens, 79.99usd om du uppgraderar från en tidigare licens. Har du en aktiv prenumeration kan du ladda ner uppdateringen gratis och en prenumeration kostar från 7.99 usd per månad eller 89.99 usd per år.