Prylnyhet

Ondu Eikan - storformat för nybörjare

Kanske behöver du en flykt från det digitala? Enligt tillverkaren Ondu ska då deras nyutvecklade storformatskamera Eikan vara den bästa början på storformatsäventyret.

För den som tycker att digital fotografering tappat sin charm, eller kanske vill ha ett avbrott i den digitala skapandeprocessen, kanske en storformatskamera kan vara en lösning. Den slovenska kameratillverkaren Ondu har släppt en ny kamera, kallad Eikan, via crowdfundingsidan Kickstarter. Det handlar en modell som kan konfigurerats på tre olika sätt. Tanken med kameran är att den ska vara enkel att komma igång med och dessutom inte vara så väldigt dyr.

De tre konfigurationerna av Ondo Eikan är Standard, Range och Panoramikku. Standard är den lättaste versionen och bälgen har där en rörelse på 32cm. Den har en fast bakdel och en rörlig framdel. Konstruktören menar att Standard-konfigurationen täcker de allra flesta behov och ska vara den enklaste att använda.

Range ger möjlighet att justera längden på bälgen till 42 centimeter och kräver en ny bälg och ett nytt stycke för att kunna justera bakdelen också. Det här innebär att den fungerar för tele- och makrofotografering.

Att bygga om Standard-konfiguerationen till Range-versionen tar, enligt tillverkaren, runt en kvart och kräver att man justerar runt tio skruvar och byter delar. Ondu menar att det inte är tänkt att man ska byta fram och tillbaka, utan det är mer att se som en uppgradering av kameran. Däremot ser man bytet mellan Range och Panoramikku som något man kan göra vid behov. Här behövs inga verktyg och bytet tar bara någon minut. För att bygga om kameran till panoramaversionen (som tar 4x10" istället för 4x5" som Range och Standard), krävs en ny bälg och ett nytt bakstycke.

Kameran är kompatibel med objektivplattor från Linhof och ska vara kompatibel med vanliga bladfilmshållare.

Prismässigt ligger standardvarianten på 780 euro, Range kostar 950 euro och Panoramikku 1400 euro. Leveranserna kommer att börja i början av nästa år.