Fotografer

”One Planet, one chance” – om vår inverkan på klimatet

”Vi kan göra det bättre för planeten genom att jobba mot en mer hållbar framtid”, säger film- och fotojournalisten Joakim Odelberg till Kamera & Bild om sin nya SVT-dokumentärserie där han sökt fakta över hur vi kan skapa en mer hållbar framtid.

Alla val vi gör i vardagen, vår livsstil, konsumtion och syn på klimat och miljö – skapar summan av den inverkan vi som människor har på klimatet. För att upplysa om hur detta bidrar till de miljö- och klimatförändringar som pågår just nu, har film- och fotojournalisten Joakim Odelberg gett sig ut på expeditioner runt om i världen.

Den tredelade serien ”One Planet, one chance” som visas på SVT2 och SVT Play med start söndag, låter oss följa med på hopp- och äventyrsfyllda resor till vackra och spännande miljöer för att utforska tre olika teman: havet, den cirkulära ekonomin och palmoljan. Genom unika möten med hajar, sköldpaddor, orangutanger – men även forskare, experter och urfolk – vill Joakim Odelberg inspirera och ge hopp om framtiden för tittarna.

Film- och fotojournalisten Joakim Odelberg.

–Förhoppningen och önskan med serien är att inspirera människor att tänka till.Vi kan göra det bättre för planeten genom att jobba mot en mer hållbar framtid och ändra vår livsstil – utan att för den skull behöva leva ett tråkigt liv, säger han till Kamera Bild.

Och enligt Joakim finns det massor att göra för att få till en förändring, bland annat genom att ge tittarna svar på vilken påverkan människan har på ekosystemet och vad som händer när det är ur balans. Men mycket bygger på att förstå att forskningen och källgranskningen är en viktig utgångspunkt.

–Vi måste luta oss mot oberoende forskning. Kan vi göra det och dessutom göra det bra, och samtidigt nå ut med denna kunskap och få människan att förstå – så går saker också att förändra mot det bättre.

Filmade själv

Efter att Joakim Odelberg jobbat med SVT-programmet Mitt i naturen började han jobba mer internationellt, bland annat efter att ha blivit invald i New York-baserade Explorers Club som främjar vetenskaplig forskning och fältstudier, genom expeditioner. På sina expeditioner har sedan idén kring andra projekt som Joakim själv ville utforska närmare, vuxit fram.

– Ja, jag hade alltid i bakhuvudet att göra något ytterligare kring deunika grejer jag stötte på, och inte bara stanna på ett ställe. Och någonstans har jag också känt att när man jobbar med tv så är det oftast i team, något som också bidrar till att det blir en känsla av ”vi och dom”, men reser man ensam så blir man tvungen att anpassa sig,lära sig kulturen och dess seder. Och alla möten jag har haft har varit öppna och välkomnande, förklarar Joakim.

Cocos Island.
Naturvårdare tar hand om en elefant, Tanzania.

Joakim berättar vidare att många utvecklingsländer i dag blir helt överkörda av en ekonomisk struktur som inte tar hänsyn till vare sig naturvärden eller mänskliga rättigheter. Det är enligt honom också därför det är så viktigt att sprida historien och det som de Joakim möter, faktiskt åstadkommer.

Joakim med parkvakten Ritah, Bwindi, Uganda.

– Flera av de som jag träffat i serien går ut och jobbar med risk för sitt eget liv varje dag utan att klaga, trots att de kan leva i misär.Problemet är att de frukter vi skördar i väst, det lider andra människor av – de får lida för vår livsstil – genom en orättvis fördelning.Man pratar mycket om att bevara arter, men varför? Kan man hitta ett ekonomiskt värde i förändringen går det också att försvara det från ett ekonomiskt perspektiv, avslutar Joakim Odelberg.

Del 1:Söndag 30 januari kl 19.00 SVT2

Del 2:Söndag 6 februari kl 19.00 SVT2

Del 3:Söndag 13 februari kl 19.00 SVT2

Se teasern för serien ”One planet, one chance” längst upp i artikeln.