Prylnyhet

Panasonic G9 – tar 60 bilder i sekunden

Större elektronisk sökare, upp till 60 bilder per sekund i 20 megapixel och ett speciellt 80-megapixelläge är några av nyheterna i Panasonic Lumix G9. Samtidigt släpps även nya teleobjektivet Leica 200mm/F2,8 Power OIS.

Panasonic satsar på både snabbhet och bildkvalitet med sin nya Lumix G9 med micro fourthirds-sensor på 20,3 megapixel. Flera delar har ärvts från flaggskeppet GH5, bland annat samma processorkraft som möjliggör hantering av snabb seriebildstagning och autofokus, med skillnaden att fokus ligger på stillbild snarare än film hos G9.

Kameran kan ta bilder i full upplösning i upp till 60 bilder per sekund med elektronisk slutare och med låst autofokus på första bilden, eller med kontinuerlig autofokus i 20 bilder per sekund. Med mekanisk slutare är hastigheten 12 bilder per sekund med låst AF eller 9 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus.

Autofokusen har totalt 225 fokuspunkter som går att välja i olika sektioner eller grupper. För justering av dessa har Panasonic Lumix G9 även fått en joystick för snabb justering av fokuspunkt.

Precis som i exempelvis GH5 har G9 möjligheten att fotografera både 4K Photo och 6K Photo, vilket innebär bilder i 8 megapixel (4K i 60 bps) och därmed möjlighet till Post Focus-funktionen eller Focus Stacking, eller bilder i 18 megapixel (6K i 30 bps).

I de snabbare fotograferingslägena ser man även sökarbilden utan blackout, och kan därmed följa med objektet man fotograferar.

Utvecklade funktioner

Den elektoniska sökaren har en upplösning på 3,68 miljoner bildpunkter, och möjligheten att justeras för olika förstoringsgrad via en knapp vid sidan av sökaren. Även uppdateringsfrekvensen kan justeras mellan 60 eller 120 bilder per sekund. Största förstoringen är 0,83x.

Pekskärmen på 3 tum är vinklingsbar och har ett upplösning på 1,04 miljoner bildpunkter. Skärmen går även att använda för att förflytta fokuspunkten i sökaren genom att dra med tummen.

Film spelas in i 4K i upp till 60/50p i 150 megabit i 8-bitars 4:2:0, eller full-HD i 28 megabit.

Även bildstabiliseringen har förbättrats. Genom att kombinera den femaxlade BIS (Body Image Stabilizer) med den tvåaxlade OIS (Optical Image Stabilizer) klarar kameran med kompatibla objektiv att fånga upp till 6,5 stegs längre slutartider vid handhållen fotografering. Bildstabiliseringen fungerar både för stillbild och video, även i 4K.

Det nya högupplösta fotograferingsläget gör att man kan ta bilder i 80 megapixel med sensorskiftning, vilket innebär att 8 bilder tas efter varandra för att sedan lägga samman bilderna till en stor bildfil i råformat eller JPG. För detta krävs stativ.

Panasonic G9 har även inbyggd bluetooth (BLE 4.2) och wifi i 5GHz för snabb bildöverföring till smartphone.

Kameran har plats för två SD-kort, där båda kortplatserna är UHS-II-kompatibla för hög hastighet.

Leica DG Elmarit 200mm/F2,8 Power OIS

Panasonic släpper även ett ljusstarkt teleobjektiv på 200 mm (motsvarande 400mm i småbild).Själva menar dom att detta objektiv är det skarpaste hittills.

Tanken med objektivet är att det ska passa för sport- och naturfotografen som behöver ljusstyrkan och kvaliteten både i bildkvalitet och konstruktion. Objektivet är vädertätat och har inbyggd bildstabilisering. Med Panasonics nya kamerahus G9, GH5, G80, GX80 och GX8 arbetar kamerahusets bildstabiliering (BIS) med objekitvets (OIS), vilket kallas Dual IS 2.

Med objektivet följer även en 1,4x-telekonverter, och är kompatibelt med Panasonics 2x-telekonverter. Objektivet har totalt 15 linselement, varav två har UED-linser (Ultra Extra-Low Dispersion) för att minska bland annat kromatisk aberration. Objektivet är vädertätat och väger 1245 gram.

Priser

Pansonic G9 (kamerahus) kostar 18 999 kronor inklusive moms.

G9 tillsammans i kit med Leica 12-60mm: 24 999 kronor inklusive moms.

G9 tillsammans i kit med 200mm/F2,8: 31 999 kronor inklusive moms.

Leica DG Elmarit 299mm/F2,8 Power OIS (inklusive 1,4x telekonverter) har ett rekommenderat pris på 31 999 kronor inklusive moms.