Prylnyhet

Panasonic GH3 med fokus på film

Det var två år sedan GH2 dök upp, den hade då fått en helt ny sensor. Nu när Panasonics GH3 kommer så har även den en ny sensor men upplösningen har inte förändrats märkbart.

Den nya sensorn i GH3 ligger på 16,05 megapixlar istället för 16 blankt i GH2 så upplösningen är den samma. Den nya Live Mos-sensorn ska dock ge bättre bildkvalitet på höga ISO. I grundläget sträcker sig känsligheten från 200 iso till 12800 men med en specialinställning går det att klämma i med från 125 till 25600.

Vikten på GH3 ligger på 550 med sd-kort och batteri. Kameran är, för att använda Panasonics egna ord, ”skvättsäker” och dammtätad vilket ska göra den redo för äventyr.

GH3 har stöd för wi-fi så för att föra över bilder och liknande krävs ett nätverk istället för en sladd, även om sladden givetvis fortfarande fungerar. Med hjälp av uppkopplingen kan man styra kameran från en läsplatta eller smartphone via en app som går att ladda ner både till iOS och android.

Skärmen är av oled-typ och har en upplösning på 614000 punkter med en fysiskt storlek på tre tum. Även den elektroniska sökaren är en oled med en upplösning på 1744 000 punkter. Slutaren är likt på G5 helt tyst vilket innebär att man verkligen kan smygfotografera.

För filmaren kan det vara bra att veta att det går att koppla in en extren mikrofon och under filmning så fungerar ett flertal autofokuslägen, af-c, följande af och ansiktsigenkännade af. Formaten som går att välja mellan är mp4, .mov och avchd.

Samtidigt som GH3 släpper Panasonic även ett objektiv. En ljusstark telezoom i X-serien är det som står på menyn, LUMIX G X 35-100mm F2.8. Omfånget sträcker sig från 35 till 100 millimeter, vilket motsvarar 70-200 i småbildsformatet. Bländaren är fast på 2,8 genom hela brännviddsomfånget. Eftersom det ingår i X-serien har objektivet även en motorzoom för mjuka inzoomningar vid filmning.

LUMIX G X 35-100mm F2.8 är utrustat med bade vädertätning och bildstabilisering för att vara redo för bade äventyr och dåliga ljusföhållanden.

Pris och tillgänglighet för dessa två är dock okända för oss ännu så länge, men vi uppdaterar så fort vi vet.