Prylnyhet

Panasonic GH5S – med hög ljuskänslighet för filmaren

Panasonic GH5S är en vidareutvecklad version av GH5, riktad främst mot proffsfilmare. Fokus ligger på förbättrad brushantering och prestanda i svagt ljus.

Panasonic GH5 har hyllats för sina fina egenskaper för både stillbildsfotografering och filmning, men kanske framförallt för det senare. Nu har Panasonic tagit de bästa egenskaperna från GH5 och skapat GH5S, med "S" som i "sensitivity", med ökad ljuskänslighet och bättre brushantering i svagt ljus.

Kamerans stora målgrupp är enligt Panasonic proffsfilmaren, som behöver den extra känsligheten och förbättrade ISO-prestandan.

Ny teknik

Upplösningen har därför minskat till till 10,2 megapixlar, nära en halvering mot Panasonic GH5:s 20,3 megapixlar. Detta innebär istället en 1,96x större yta för senorelementen (sensels) för att fånga in ljus, något som i slutändan resulterar i lägre brus vid högre känsligheter och ettbättre signal/brus-förhållande.

För att uppnå detta har Panasonic valt att använda sig av två analoga kretsar från varje pixel innan förstärkningen sker (ISO-justeringen), vilket minskar bruset på den inkommande signalen. Tekniken kallar de för Dual Native ISO.

ISO-omfånget är annars specificerat till 160–51200 ISO, expanderbart ned till ISO 80 och upp till ISO 204 800. Kameran är vädertätad och har utrustats med två SD-kortplatser av UHS-II-typ för snabb prestanda.

Proffsfunktioner för filmare

Panasonic GH5S har en hel del specifikationer för den som arbetar professionellt med film. Obeskuren Cinema 4K (4096x2160 och 4K (3846x2160) i 60p/50p i 10-bitars 4:2:2-format går att spela in via HDMI till extern inspelare. Full-HD kan spelas in i upp till 240 bilder per sekund. Kameran har ingen inspelningsgräns för videolängd.

Dessutom finns även äkta multi-aspekt-förhållanden för både foto och video, för formaten 4K, Cinema 4K, foto, full-HD och anamorfisk.

Panasonic GH5S har utrustats med V-LogL från början.
Panasonic GH5S har utrustats med V-LogL från början.

V-LogL finns förinstallerad i kameran vid leverans, och liksom GH5 har GH5S utrustats med vektorskop och möjligheten till LUT-justering genom egna profiler från minneskort. Kamerna har även synkroniseringskontakt för samtidig användning av flera kameror.

Precis som GH5 har GH5S även minskad rolling shutter, ökad batterikraft samt reducering av ljud från kameran genom en intern referensmikrofon. Med tillbehöret XLR1 går det även att få XLR-ingångar.

Genom den nya funktionen "liveview-boost" går det även att se hur bilden ser ut efter exponering, vilket är användbart vid fotografering i svagt ljus.

Nytt är även möjligheten till hjälp vid manuell fokusering genom en ny "MF-assist" som går att zooma in bilden till 20x för exakt justering.

14-bitars råformat i 11 bps

Panasonic GH5S kan ta 11 bilder per sekund (AF-S) eller 7 bps (AF-C) i 14-bitars råformat. Liksom hos GH5 och G9 kan GH5S ta bilder i 4K-fotoläget i 60 bps.

GH5S har 225 autofokuspunkter, vinklingsbar pekskärm på 3,2 tum med 1,62 miljoner bildpunkter. Den digitala sökaren har 3,68 miljoner bildpunkter (0,76x förstoring).

Kameran har även wifi i 5 GHz för fjärrstyrning. Slutaren på GH5S är specificerad till 200k slutarcykler.

Rekommenderat pris för Panasonic GH5S är 27 995 kronor inklusive moms.