Prylnyhet

Panasonic lanserar GH5 och G80 – tillspetsad video och bättre stabilisering

Panasonic har varit tidiga med att satsa på videofunktioner i systemkameror. Nya GH5 är den första spegellösa systemkameran som kan filma i 4K 60p/50p. Panasonic har även ökat upplösningen i sitt 4K-photo, som numera kallas 6K-photo. G80 är lillebrorsan som är vädertätad och förbättrad på flera punkter.

Förutom GH5 kommer även G80, en uppföljare på G7. G80 har ett magnesiumskal och är vädertätad för att tåla att hänga med ut på äventyr. Den har en sensor på 16 megapixel och en ny Venus Engine-processor som ska ta hand om bildbehandlingen. ISO-känsligheten går upp till 25600.

Bildstabiliseringen är förbättrad, på egen hand ska den ge riktigt bra resultat, men om den kombineras med ett stabiliserat objektiv ska det klara av att stabilisera slutartider som är 5 steg längre än annars. Panasonic har även lyckats minimera vibrationerna från slutaren, vilket också har resulterat i att slutaren är tystare.

Lågpassfiltret är bortplockat vilket enligt Panasonic menar ska öka upplösningen med 10%. G80 får även 4K-Photo och en förbättrad autofokus.

För att spara batterikraft kan man använda sig av det nya läget då en ögonsensor känner av om ögat tas bort från sökaren och kameran då går ner i ett viloläge. När avtryckaren trycks ner halvvägs vaknar kameran till liv igen. Enligt Panasonic ökar det här antalet bilder som kan tas med en batteriladdning från 320 bilder till 800 bilder.

Det kommer även ett nytt batterigrepp kallat DMW BGG1.

Säljstarten är första oktober och priset hamnar på 9999 kronor för enbart huset. För en tusenlapp till får du med en kitzoom.

GH5 ger proffsigare video

I pressmaterialet som skickats ut är det två funktioner som lyfts fram. 4K-filmning med 60p/50p eller 30p 4:2:2 med 10-bitars färgdjup. Samt den uppiffade versionen av 4K-photo, 6K-Photo.

Med 6K-Photo kan du lyfta ur en 18 megapixelsbild ur en kort videosnutt. Det här är något som Panasonic kört med i sina senaste kameror och det är en funktion som har flera olika delar. Där man använder sig av rörlig bild för att få fram en stillbild. Nu har man alltså ökat upplösningen på stillbilden som blir resultatet. De har även ökat hastigheten i 4K-photo så att man nu kan använda sig av 60 bilder per sekund i 4K-läget.

Ny objektivserie

Panasonic lanserar också en ny serie objektiv kallade:Leica DG Vario-Elmarit F2.8-4.0. I serien kommer det att finnas ett 12-60mm, ett 8-18mm och ett 50-200mm.

GH5 kommer att dimpa ner på marknaden den första halvan av 2017. Vi har inte sett något pris ännu.