Prylnyhet

Panasonic LF1 - en förenklad LX7

Det var inte bara den nya G6 som lanserades idag, även kompakten LF1 och den nya versionen av 14-140 fick se dagens ljus. LF1 är kort sagt en enklare version av LX7 men med samma sensor och objektivet har blivit lite ljusstarkare och fått en bättre bildstabilisering.

LF1 är en ny kompaktkamera-serie från Panasonic som hamnar strax under den populära LX-serien, vars senaste modell LX7 har samma sensor som i den nya LF1. Upplösningen är med andra ord 12,1 megapixlar och storleken på sensorn hamnar på 1/1,7".

Skillnaderna kamerorna emellan ligger fysiskt i bland annat objektivet, sökaren och kontrollmöjligheterna. Objektivet hos LF1 är konstruerat i samarbete med Leica och har en brännvidd som motsvarar 28-200mm i småbildsformatet. Bländaren är 2.0 i vidvinkelläget men förhållandevis begränsade 5,9 i teleläget. Där LX7 saknar en sökare utöver skärmen har LF1 fått en 0,2 tums elektronisk sökare med en upplösning 200 bildpunkter. LX7 har även fler direktknappar och kontroller än LF1. Även om LF1 även har manuella kontroller.

Kameran kan filma i både AVCHD och mp4. LF1 har även fått wifi och NFC vilket gör att det är enkelt att både styra kameran från din telefon men också att föra över bilder trådlöst. Optisk bildstabilisering är en annan av funktionerna.

LF1 kommer ut på marknaden i juni och då i färgerna vit och svart. Något pris är inte fastslaget ännu.

Panasonic släpper också en uppgraderad version av sin långzoomsobjektiv till mft-kameror.Lumix G Vario 14-140mm F3.5-5.6 ASPH Power OIS, som det fullständiga namnet på objektivet lyder, är alltså en något ljusstarkare version av den tidigare långzoomen. Man har även uppgraderat bildstabiliseringen till den senaste tekniken. Objektivet kommer ut i handeln i juni och kan köpas antingen separat eller i kit med nya G6, några prisuppgifter har vi tyvärr ännu inte.