Prylnyhet

Panasonic Lumix GH5 Mark II riktar sig mot streaming

Panasonic släpper nu den uppdaterade versionen GH5 II, en utvecklad version av Lumix GH5, med ny teknik för livestreaming via bland annat wifi.

Panasonics kamera Lumix GH5 och GH5s har passat väl för videoinriktade fotografer, med möjligheter för avancerade inställningar för just film. Som en fortsättning av konceptet för rörlig video har Pansonic nu valt att dela GH-serien för att skräddarsy denna ytterligare. Samtidigt släpper Panasonic info om kommande Lumix GH6.

Nya Panasonic Lumix GH5 Mark II är därför en vidareutveckling av GH5 där behoven för streaming förbättras. Pansonic riktar med denna efterföljare sig mot youtubers och andra livestreaming-fotografer som bland annat använder sociala plattformar som sitt primära fält. Tidigare GH5 finns fortfarande kvar som en ingång i GH-systemet.

Nya teknik

Nya GH5 II bygger till stor del på specifikationerna från GH5, men får bland annat möjligheten till direkt livestreaming via wifi, i upp till 1080/60p i 16 megabit. Livestreamingen görs genom Lumix Sync-appen, och fungerar med en kommande firmware (släpps under 2021) som IP-streamer via LAN direkt mot en router eller mobiltelefon via wifi för att användas på fält, eller via USB-LAN-kabel mellan kamera och telefon, för att få högre bildkvalitet.

Micro four thirds-sensorn på 20,3 megapixel har fått en speciell AR-coating för att motverka ghosting och flares, samtidigt som den inte har något lågpassfilter. Den nya snabbare bildprocessoen Venus engine har också gjort att rolling shutter förbättrats mot föregångaren.

Också autofokusen har uppdaterats med Panasonics senaste, med möjlighet ävne till huvud-, kropp- och djurigenkänning, jämfört med GH5/GH5s. Bildskärmen har minskat till 3 tum och 1,84 miljoner bildpunkter jämfört med GH5/GH5s som är på 3,2 tum och 1,62 M.

Lumix GH5 II får även möjlighet till USB PD, "power delivery", samt ett nytt batteri, DMW-BLK22 på 2200 mAh, en förbättring mot BLF19 för GH5 med 1860 mAh.

Fler videofunktioner

GH5 II har även fått nya assist-funktioner för film, med bland annat röd inspelningsram i sökaren, rammarkör för vertikal film och EXIF-info för vertikal filminspelning. Funktioner som Luminance spot meter gör att man kan mäta exempelvis 18 procent grå var man vill i bilden.

V-Log L finns förinstallerat i kameran, och inspelning kan ske utan beskärning i 10-bitarsC4K/4K/60p. Det går också att spela in både med extern HDMI-enhet samtidigt som man lagrar på minneskortet.

Panasonic Lumix GH5 Mark II kommer finnas tillgänglig i slutet av juni. Rekommenderade priser för GH5 Mark II hus är 18 990 kronor.För kit medLumix G Vario 12-60mm/3,5-5,6 är priset 20 990 kronor, samt i kit medLeica DG Vario-Elmarit 12-60/2,8-4 för 25 990 kronor.