Prylnyhet

Panasonic Lumix LX100 II – liten och ljusstark

Panasonic uppdaterar sin kompakta entusiastkamera LX100. Den får bland annat ny sensor med högre upplösning och pekskärm.

Panasonic har äntligen uppdaterat sin LX100 – en kamera som de lanserade 2014 och fått väldigt bra kritik. LX100 II är, lik sin föregångare, en relativt kompakt kamera medFour Thirds-sensor. Den har ett fast ljusstarkt objektiv på motsvarande 24-75mm, med en ljusstyrka på f/1,7-2,8 i full öppning.

Högre upplösning

Sensorn i LX100 II har uppdaterats till en med 21 megapixlar. Sensorn är dock, som på många Panasonic-kameror, aningen större än bildcirkeln som objektivet lyser ut. Det gör att den effektiva upplösningen man får ut är 17 megapixlar när man fotograferar i 4:3-formatet. Då sensorn är större gör det att man kan ändra bildformat utan att tappa så mycket i upplösning, som man annars skulle göra.

En funktion som föregångaren saknade, vilket vi även kommenterade i vårt test, är pekskärm.Det är någonting som LX100 II har blivit bestyckad med. En pekskärm på tre tum med en upplösning på 1,24 miljoner bildpunkter. Som tidigare har kameran även en inbygd digital sökare med 2,76 miljoner bildpunkter, och både skärmen och sökaren ska visa 100 procent av bilden.

4K video

Som tidigare har kameran möjlighet att spela in video i 4K i upp till 30bps med bitrate på 100 megabit – vilket fortfarande är väldigt bra.Det är även möjligt att ta ut 8 megapixel bilder ur filmen, antingen direkt i kameran eller efteråt.

En annan nyhet är attkameranfått ett nytt läge för att fotografera svartvitt – ettL.Monochrome D läge. Vilket ska skapa detaljrika dynamiska svartvita bilder.

Panasonic Lumix LX100 II kommer att kosta 11.495 kronor.