Prylnyhet

Panasonic Lumix S 50mm f/1,8 – ljusstark normal till L-fattningen

I sin utlovade serie med fyra fasta objektiv med bländare f/1,8 har Panasonic hittills bara lanserat ett, 85an, nu kommer även normalen. Det vill säga Lumix S 50mm f/1,8.

Panasonic har lanserat ytterligare ett objektiv till sina fullformatskameror, därmed också till Leica och Sigmas fullformatskameror som har L-bajonett. Det nya Lumix S 50mm f/1.8 har samma vikt och storlek som 85mm f/1,8, de kommande 24mm och 35mm f/1,8 vilket underlättar om de tillexempel ska användas på en gimbal eller liknande.

Det nya Lumix S 50mm f/1.8 har en bländare med nio bli som ska se till att oskärpan är mjuk och fin även vid mindre bländare. Fokuseringen sker med hjälp av en linjär motor som ska ge snabb och exakt fokusering. Panasonic säger också att objektivet inte ska ha någon så kallad focus breathing, det vill säga att det ändrar brännvidd när det fokuserar. Något som ofta kan vara irriterande för framför allt videofotografer.

Den optiska konstruktionen innehåller ett ED-element för att minska kromatisk aberration och tre sfäriska linselement för att ge maximal upplösning vid stora bländare.

Objektivet väger 300 g och är vädertätat. Enligt Panasonic är det också garanterat funktion ner till -10°.

Vi har ännu inte sett några svenskt pris, men i dollar blir priset 449 och säljstart är i juli.