Prylnyhet

Panasonic Lumix S Pro 24–70mm f/2,8 för S-systemet släppt

I samband med släppet av nya S1H släpps även nya normalzoomen Lumix S Pro 24–70mm f/2,8 med L-fattning.

Panasonic utökar antal objektiv för sitt S-system i fullformat med L-fattning enligt plan. Det senaste tillskottet är nya Lumix Pro 24–70mm f/2,8, med särskild inrikting mot proffsen som arbetar med reportage eller behöver ett allround-objektiv med hög prestanda.

Objektivet består av 18 linselement i 16 grupper och använder tre asfäriska linser och fyra ED-linser för att ge förbättrad axial kromatisk aberration och kromatisk aberration. De asfäriska linselementen ska även korrigera astigmatiska linsfel och ge hög upplösning. Ytterligare ett UHR-linselement (Ultra-High Refractive Index) förbättrar bildkvaliteten över hela bildytan, från mitten till kanterna, samtidigt som objektivet kan göras mindre. Panasonic skriver även att de tänkt på prestandan vid filmning och zoomning, vilket gör att de minimerat "focus breathing".

Objektivet har även en kombination av två motorer, en linjär motor kombinerad med en stegmotor, vilket möjliggör att autofokussystemet kan arbeta i 480 cykler per sekund. Skiftningen mellan manuell och autofokus sker genom att dra tillbaka eller trycka fram fokusringen.

Objektivet är vädertätat. Filterdiametern är 82mm och de 11 bländarbladen är rundade, för en mjukare bakgrundsoskärpa. Vikten är 935 gram.

Priset på nyaLumix Pro 24–70mm f/2,8 är satt till 25 999 kronor inklusive moms.

42 nya objektiv innan 2021

I Panasonics tidigare roadmap för kommande objektiv ser vi att det senare i år kommer att släppas ytterligare prylar: två telekonvertrar, 1,4x och 2x, en klassisk allroundzoom 70–200mm/2,8 och en vidvinkelzoom 16–35mm/4.

Dessutom utlovas det framöver ett supertele, ett markroobjektiv samt minst två fasta objektiv – till 2020 utlovas ett släpp på minst tio objektiv. Dessutom tillkommer befintliga Leica-objektiv för L-Mount samt deras kommande – de utlovar 18 tillgängliga Leica-objektiv till slutet av 2020. Till detta utlovar även Sigma 14 nya objektiv från 2019, samt en bajonettkonverter.

Totalt kommer S-systemet ha över 42 objektiv tillgängliga vid slutet av 2020 i och med L-Mount Alliance-samarbetet.