Prylnyhet

Panasonic Lumix S1/R: Läs allt om fullformatskamerorna

Panasonic släpper nu all information om sina två nya fullformatskameror, Lumix S1 & S1R. Här hittar du all ny information och alla specifikationer.

Panasonic Lumix S1 och Lumix S1R avslöjades i samband medPhotokinamässan i Köln i september 2018. Men där fick vi endast ta del av begränsad information om kamerorna, men nu har Panasonic släppt all information om sina två ny kameror med sensorer i fullformat, på sin presskonferens i Barcelona.

Precis som vi skrivit förut så har båda kamerorna denL-bajonett som samarbetet mellan Leica, Panasonic och Sigma tillsammans enats om.

Panasonic själva gör en viss indelning av den tänkta målgruppen, där den mer högupplösta S1R (R för "resolution", "upplösning") riktar sig mer mot stillbildsfotografen, medan de med S1 som har lägre upplösning riktar sig mer mot videokreatörer.

På sin presskonferens förklarade Panasonic skillnaderna mellan de två modellerna.

Panasonic Lumix S1/R

Lumix S1R har en sensor i fullformat på 47,3 megapixel, utan lågpassfilter, och 24,2 megapixel hos S1. På sensorn har man en ny mikrolinsdesign för att öka effektiviteten för ljusinsamlingen hos sensorn, samtidigt som man arbetat för att få ner brusnivåerna på höga ISO-tal. Standard ISO-omfånget går upp till 25 600 ISO hos S1R, och upp till 51 200 ISO hos S1.

Kamerahusen är tillverkade i en hållbar magnesiumlegering.

Kamerorna har även ett högupplöst fotograferingsläge för att ta bilder, hos S1R i 187 megapixel och 96 megapixel hos S1. Kameran tar då 8 bilder samtidigt som bildstabiliseringssystemet justerar sensorns position. Bildfilen hos S1R får upplösningen 16736 x 11168 pixlar i råformat, eller 12000 x 8000 hos S1. Funktionen kan även användas för att minska rörelseoskärpa.

Panasonic Lumix S1/R med batterigreppet.

Kamerahusens inbyggda bildstabilisering arbetar i fem axlar och ger möjligehten till 5,5 steg längre slutartider. Med objektiv som har OIS-bildstabilisering ökar kompensationen till 6 steg. Dessutom har kameran ett visningläge för att i realtid se en grafisk bild över kamerans vibrationer.

Slutaren ska klara upp till 400 000 cykler. Blixtsynktiden är ned till 1/320s.

Kamerorna har två minneskortsfack – ett för XQD och ett för SD (UHS-II).

Kamerorna har två minnsekortsplatser, en för XQD och en för SD-kort av UHS-II-typ. XQD-kortplatsen kommer att uppdateras med firmware för att bli kompatiblem med CFexpress inom en snar tid, enligt Panasonic.

Med S1 S1R går det även att spara bilder i HLG-läge (Hybrid Log Gamma) för att visa bilder på en kompatibel 4K-tv. Bilderna får då en mycket detaljerad högdagerdetalj, samtifigt som det dynamiska omfånget ökas. HLG-bilder kan sparas som HLG-filer i 8K, eller JPG RAW.

Uppbyggnaden av den digitala sökaren.

Har arbetat på snabbheten

Autofokusen arbetar med 480 cykler per sekund mellan sensor och objektiv, vilket enligt Panasonic ska göra systemet riktigt snabbt. Här finns även en AI-algoritm för att förbättra AF-systemet, genom att kunna identifiera människor, katter, hundar och fåglar.Kamerans autofokus hittar själv även både ansikten samt fokus på ögonen. Autofokusen kan arbeta end till -6 EV.

Seriebildstagningen är som snabbast 9 bilder per sekund, eller 6 bps med kontinuerlig autofokus. Kameran har även ett 6K-läge för att fotografera i 18 megapixel i 30 bilder per sekund, eller 4K-läge för bilder i 8 megapixel i 60 bps.

Den elektroniska sökaren har den högsta upplösningen hitills – med 5,76 miljoner bildpunkter, och en uppdateringsfrekvens på 120 bps. Förstoringen kan justeras mellan 0,7x, 0,74x eller 0,78x.

Kamerorna är vädertätade, och specificerade för att klara ned till -10 grader.
Skärmen går att vrida i tre led, och vinklas som på denna bild genom att öppna upp låsningen med en knapp.

Pekskärmen på 3,2 tum har en upplösning på 2,1 miljoner bildpunkter och går att vrida i tre led. Skärmen har även ett speciellt nattläge för fotografering i mörker, liksom upplysta knappar.

De två kamerorna klarar av att producera 4K i 60p/50p i 15 minuter. Kameran stödjer även inspelning i Cinelike D/V och Like 709. Det går även att spela in slow-motion-video i 180 bps i full-HD. Hos S1 går det att få ut 4K-video i 8-bitars 4:2:2 över HDMI, med möjlighet till 10 bit 4:2:2 60/50p, även internt, samt V-log, genom att köpa en upplåsningskod. Det går även att spela in 4K i 2x i 60p.

Den nya appen Lumix Sync gör även att det går att använda sin smartphone som fjärrutlösare, eller att föra över bilder till telefonen via wifi i 5 GHz. Kameran har även bluetooth 4.2.

Panasonic Lumix S1 har ett rekommenderat pris på 27 999 kr inklsuve moms för kamerahuset, 37 999 kr för kamerahus + 24–105mm/4.

Lumix S1R har ett rekommenderat pris på 39 999 kr inklusive moms för för kamerahus, 49 999 kr för kamerahus + 24–105mm/4.

Pris för batterigreppet BGS1E är 3 999 kr inklusive moms.

Leveransstart för S1 S1R är slutet av mars 2019.

Panasonic Lumix PRO öppnar

I samband med informationen kring S1/R och de tre objektiven informerar Panasonic även att de nu öppnar sitt PRO-program för suuport. Programmet erbjuder support för fotografer och möjlighet till service och reparation. Europeiska användare av S-systemets produkter kan nu registrera sin utrustning och ta del av PRO-supporten.

Bland annat ingår rengöring av sensor, elektronisk sökare, hus, objektivkalibrering, garanterad servicetid, i vissa fall tillgång till lån av utrustning.

Programmet öppnar först för Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och England, och kommer i vår att även finnas i Irland och Nederländerna, med fler kommande länder framöver.