Annons

Prylnyhet

Panasonic och Fujifilm utvecklar sensor med tio gånger större omfång

Tack vare teknik som Fujifilm tagit fram har Panasonic i sin tur utvecklat en sensor som kan ge upp till tio gånger bättre dynamiskt omfång än en vanlig cmos-sensor. Den kan även komma att lösa flera andra problem som uppstår vid bland annat filmning.

Fujifilm har utvecklat en organisk ljuskänslig film som används i en sensor som nyligen utvecklats av Panasonic. Den ljuskänsliga filmen används istället för de vanliga fotodioderna som sitter i en sensor. Det gör att senorn blir väldigt mycket tunnare, vilket i sin tur gör att den yta som används för att fånga upp ljus kan göras större då ljuset kan träffa den i en annan vinkel. Tekniken låter gör också att man kan separera det ljusfångande mediet från elektroniken vilket förbättrar signalen.Totalt sett gör alla förbättringar att den här typen av sensor kan fånga ett dynamiskt omfång som är upp till tio gånger större än vad en vanlig cmos-sensor kan fånga idag.

En annan fördel med den här tekniken är att den medger en så kallad global slutare (global shutter på engelska). Det betyder att istället för att sensorn läser ut bilden rad för rad som den gör idag, vilket kallas rolling shutter, kan läsa ut hela bilden direkt. Det gör att man slipper de fel som dyker upp med en rolling shutter. Till exempel att bilden flimrar i vissa lysrörsljus, man slipper också fenomenet med utdragna objekt som rör sig fort. Den här tekniken har kanske störst användning hos de som filmar, men är så klart behjälplig även om man fotograferar stillbilder.

Om och när den här typen av sensorer kommer att hamna i en kamera vet vi ännu inte. Men det låter onekligen spännande!