Prylnyhet

Panasonic S1 och S1R får HLG och högupplöst läge

I samband med CES-mässan avslöjar Panasonic två nya funktioner och försäljningsdatumet för sina två kommande fullformatskameror.

Panasonic annonserade i höstas att de kommer att släppa två systemkameror med fullformatssensor. Nu har de valt att på CES-mässan avslöja två funktioner som båda kamerorna kommer att ha. HLG och ett högupplöst läge.

HLG är en standard för HDR-bilder. Kameran utnyttjar en profil som kallas Hybrid Log Gamma och sparas i en HSP-fil. HLG begränsas inte av äldre format då de endast kan visas på skärmar som stödjer HLG, det gör att man inte behöver klämma in ett större dynamiskt omfång i äldre färgprofiler utan att utnyttja den senaste tekniken.

Den andra funktionen de avlöjar är ett högupplöst läge som använder sig av kamerans bildstabilisering för att förflytta sig mellan exponeringarna. Totalt tar kameran åtta exponeringar som sedan läggs samman till en bild med högre upplösning. Det här är en liknande funktion som den som finns hos Pentax och Olympus toppmodeller.

Exakt hur hög upplösning slutbilden i Panasonic-kamerorna får avslöjar de dock inte, men det kommer sannolikt skilja sig mellan de två modellerna då de har olika upplösning, 24 respektive 47 megapixlar.

En tredje sak Panasonic avslöjar om sina kommande kameror är att de kommer att finnas till försäljning i mars i år.