Prylnyhet

Panasonic släpper fullformatskamerorna S1R och S1

Panasonic slår sig in i fullformatskriget med två nya kameror: S1R med 47 megapixlar och S1 med 24 megapixlar. Kamerorna har dubbla kortplatser för XQD och SD – samt video i 4K i 60p/50p.

Panasonic Lumix S1 och Lumix S1R är tillverkarens hopp ut i fullformatsvärlden med deras nya S-system. De två kamerorna får varsin inriktning, S1 får en upplösning på 24 megapixlar och är lite mer vigd åt videokreatören. S1R får en högre upplösning på 47 megapixlar och mer tänkt som en stillbildskamera.

Båda kamerorna har L-bajonett som ett led i samarbetet mellan Leica, Panasonic och Sigma, som de utannonserade på Photokina.

På sin presskonferens förklarade Panasonic skillnaderna mellan de två modellerna.
På sin presskonferens förklarade Panasonic skillnaderna mellan de två modellerna.

Kamerorna klarar av att producera 4K i 60p/50p, vilket bara Canons toppmodell 1DX Mark II klarar av. Både S1 och S1R har också fått Panasonics Dual IS som bildstabilisering. Så väldigt många detaljer om kamerorna har inte avslöjats, men Panasonic nämner att de kommer att utnyttja den teknik de utvecklat i sina micro four thirds-kameror.

Panasonic S1R.
Panasonic S1R.

De nya S-kamerorna får en treaxlad vinklingsbar skärm på baksidan och dubbla minneskortsfack för XQD och SD.

Panasonic S1R.
Panasonic S1R.
Panasonic S1R.
Panasonic S1R.

Till 2020 säger Panasonic att de ska ha lanserat minst tio objektiv till det nya systemet, som har den nya L-fattningen. Bland annat en fast 50mm f/1,4, en 24-105mm och en 70-200mm, de två senare med ännu ej avslöjad bländare.

De två nya kamerorna kommer att börja säljas under tidigt 2019.