Prylnyhet

Panasonic uppdaterar GH5 med mer än utlovat

Panasonic har utlovat ett par uppdateringar av sin toppmodell GH5 via mjukvara. Nu är det dags att infria det löftet och användarna får mer än vad som utlovats.

Panasonics GH5 är redan från början en fräsig kamera som fick bra betyg när vi testade den. Men Panasonic utlovade ett par förbättringar, främst på videosidan, som skulle komma senare i en uppdatering. Den uppdateringen är nu här och de utlovade förbätringarna är på sin plats. Det handlar bland annat om HDR-filmning (Hybrid Log gamma) i 4K, högre upplösning när man filmar med anamorfiska objektiv men också400Mbps All-I kompressionsmöjligheter i 4K.

Men Panasonic stannar inte där utan har även förbättrat autofokusen både vid stillbildsfotograferande men även den följande fokuseringen vid filmning. Bland annat har fokusering på motiv med låg kontrast förbättrats, men de har även lagt till flera småfunktioner som har med autofokusen att göra.

Arbetshastigheten när kameran används i 6K eller 4K-photolägena har förbättrats och när man använder sig av serietagningen i de lägena har skrivtiden efter en serie halverats. Panasonic rekommenderar dock att man använder minneskort med hastigheter på minst V90, det vill säga 90mb/s.

Bildstabiliseringen i kamerahuset har blivit bättre och fått några nya funktioner som ska kompensera för handskakningar när man filmar.

Du kan nu även koppla ihop Panasonic GH5 med en dator tillsammans med programvaran Lumix tether vilket gör att du kan fota med kameran kopplad direkt till en dator.Man kan även koppla samman kameran och telefonen via bluetooth och på det sättet styra kameran (appen kommer att uppdateras samtidigt som mjukvaran blir tillgänglig).

Utöver dessa har flera mindre uppdateringar och buggfixar gjorts, till exempel har möjligheten att betygssätta bilder med en Fn-knappt lagts till.

Den nya mjukvaran ska komma ut i slutet av september.