Fotografer

Paul Hansens bild av en pluton prisas internationellt

Paul Hansens bild av en pluton som väntar vid ett övergångsställe i Stockholm, vinner förstapris i NPPA.

DN-fotografen Paul Hansen har vunnit ett förstapris i amerikanska NPPA, med en bild av svenska soldater som stannat för röd gubbe i Stockholm. Även DI-fotografen Jack Mikrut vann ett förstapris i tävlingen.

Bland pristagarna i den amerikanska National press photographers association, NPPA, finns många fotografer från tidningar som Washington Post och Independent. Men även ett par svenska medier har tagit sig in på årets vinnarlista, Dagens Nyheter och Dagens Industri.

Från den förstnämnda hittar vi fotografen Paul Hansen som har vunnit förstapris i kategorin feature. Bilden föreställer en pluton som väntar vid ett övergångsställe i Stockholm.

– Fotografiet är för mig ett ganska så symboliskt ögonblick på Hornsgatan – i skuggan av det stora kriget. Sverige rustar upp och förbereder sig, samtidigt som man ändå stannar för röd gubbe vid ett övergångsställe. Potentiellt krig och kaos vid våra gränser möts med beslutsamhet och laga ordning, säger Paul Hansen till DN om sin vinnarbild.

Han fick syn på militärkolonnen på Hornsgatan i samband med att han skjutsade hem dottern från skolan.

– Bilden är en påminnelse om att vara fotograf, det är man alltid och vårt uppdrag är aldrig avslutat, säger han till DN.

Fotografen Jack Mikrut från Dagens Industri vann också ett förstapris i årets upplaga av NPPA, i kategorin sportreportage.