Prylnyhet

Pentax K-3 II – med bättre färgåtergivning

Ricoh har med sin Pentax K-3 II utökat funktionerna med den rörliga sensorn. Sedan tidigare finns en anti-moiréeffekt. Nu kommer fler intressanta lösningar.

Pentax K-3 II har kvar samma sensor som föregångare, upplösningen ligger således på 24,35 megapixlar. Processorn är samma som i mellanformataren 645Z, Prime III. I mångt och mycket är kameran densamma som föregångaren men några funktioner har tillkommit. Bland annat vad Ricoh kallar Pixel shift resolution system. Första tanken är kanske att Ricoh har gjort vad Olympus gjorde i sin O - MD E - M5 Mark II, nämligen att utöka upplösningen med hjälp av en serie bilder mellan vilka man flyttar sensorn. Men så fungerar inte funktionen i Pentax K-3 II.

Bättre färger med ny teknik

Istället går den ut på att förbättra färgåtergivningen. I Pixel shift resolution system så tas fyra bilder mellan vilka sensorn förflyttas och sedan sätts bilden ihop. Men istället för att utöka upplösningen så ger varje pixel ifrån sig ett fullständigt färgvärde, inte bara ett värde för en färg, vilket sker vid en vanlig stillbild. Enligt Ricoh ska det här ge en mer naturlig och bättre färgåtergivning.

En GPS har stoppats in i kameran och hjälper inte bara till med att geotagga dina bilder. Den används även för att justera sensorn i ett astrofoto-läge. Här kan GPS'en räkna ut hur mycket månen och stjärnorna kommer att röra sig under exponeringen och flyttar sensorn för att justera detta. Kameran har inte någon inbyggd blixt.

Kameran kommer ut i maj och kommer att kosta 9 999 kronor.