https://www.kamerabild.se/nyheter/pentax-kp-med-utbytbart-grepp
545354
Prylar
Prylnyhet

Pentax KP – med utbytbart grepp

Totalbetyg

Pentax släpper en ny kamera i mellansegmentet med en 24 megapixels APS-C-sensor och möjlighet att fotografera i upp till ISO 819 200.

Vätertätning och bilstabilisering i 5 axlar, seriebildstagning med 7 bilder per sekund och vinklingsbar skärm på 3 tum (921k bildpunkter). Sökaren har en förstoring på 0.95x och visar 100 procent av bilden.

Ja, nya Pentax KP har en del spännande finesser för den som behöver en äventyrstålig kamera, och ska bland annat ha upp till 67 packningar som ser till att kameran klarar väta och damm.

Sensorn har även "pixel shift resolution system", vilket innebär att kamerna tar fyra olika bilder där bilden skiftas en vertikal och en horisintell pixel mellan varje bild. Slutresultatet ger en bild med högre upplösning och bättre detaljåtergivning – en funktion som vi även testat tidigare i Pentax K-1.

Nya funktioner

En annan ny funktion är skärpedjups-bracketing samt rörelse-bracketing som tar tre bilder i serie med olika inställningar för att sedan kunna läggas samman till en ny bild med större skärpedjup eller olika slutartider.

Med 4K-intervallfilm lägger kameran ihop stillbilder i 4K upplösning (3840x2160 pixlar) till en videofil. Vanlig film spelas annars in med full-HD 1080/60i/30p.

Autofokusen består av 27 punkter varav 25 är korslagda som klarar av ljus ned till -3 EV. Unikt är möjligheten att byta ut de olika handgreppen för att få en förbättrad hantering med olika objektiv. Pentax KP har dessutom wifi för trådlös överföring till smartphone.

 

Pentax KP finns tilgänglig från slutet av februari i svart eller silver. Priset är 13 499 kronor inklusive moms.