Prylnyhet

Pentax laddar för fullformat – med två nya telezoomar

Pentax fullformats-DSLR som är under utveckling.
Pentax fullformats-DSLR som är under utveckling.

Pentax släpper nya objektiv, dels ett 70–200mm F/2,8 och ett 150–450mm F4,5–5,6. Pentax avslöjar även att en fullformatskamera kommer senare i år.

Objektiv nummer ett har namnet HD Pentax-D FA* 70–200mm F/2,8 ED DC AW. Det ska enligt Pentax vara en snabb telezoom, där stjärnan i produktnamnet betyder att objektivet ingår i Pentax *-serie och ska ha en högre kvalité än övriga objektiv.

– Pentax är kända för sin höga kvalité på både kameror och objektiv, men sortimentet av objektiv har varit lite tunt, det har helt enkelt saknas en del brännvidder”, säger Helge Rose som är Nordic Product Specialist hos Focus Nordic.

Smutsavisande frontlins

Linserna i det 70–200-objektivet har antireflexbehandling, en så kallad Aero Bright Coating. Den ska enligt Pentax ge en hög ljustransmission samtidigt som oönskade reflexer minimeras. Frontlinsen är dessutom försedd med smutsavvisande SP-coating (Super Protect), som gör det lättare att hålla den ren.

Objektivet är också försett med det nya ”Quick-Shift-Focus”-systemet vilket gör att man snabbt växlar mellan automatisk och manuell fokus utan att behöva släppa blicken från motivet. Det finns dessutom två olika lägen för autofokusen. Ett som prioriterar autofokus men låter användaren finjustera skärpan efter att autofokuseringen är klar, och ett som låter användaren när som helst påverka skärpeinställningen manuellt.

Objektivet är även väderskyddat.

På en K-3 får du 230–690mm

Objektiv nummer två har namnet HD Pentax-D FA 150–450mm F/4,5–5,6 ED DC AW. Ett supertele som på ett kamerahus som till exempel K-3 får en brännvidd motsvarande (i 35mm-formatet) 230–690mm.

Även detta objektiv är försett med antireflexbehandling, väderskydd och har det nya ”Quick-Shift-Focus”-systemet.

Objektiven börjar levereras under april där priset för 70-200mm F/2,8 ligger på 23 199 kronor, och 150–450mm F/4,5–5,6 går på 25 799 kronor.

Pentax fullformats-DSLR som är under utveckling.
Pentax fullformats-DSLR som är under utveckling.

Fullformat på gång

Pentax avslöjar även att de senare i år kommer att släppa en fullformats-DSLR. Den har ännu inte fått något namn, men kommer att ha K-fattning som övriga Pentax-modeller. Den kommer även att vara kompatibel med alla DA-objektiv med hjälp av en APS-C beskärningsfunktion-funktion.