https://www.kamerabild.se/nyheter/per-lindstr-m-f-r-blf-stipendium
544836
Nyheter
Nyhet

Per Lindström får BLF-stipendium

Totalbetyg

Fotografen och journalisten Per Lindström får Bildleverantörernas förenings stipendie "I bildens tjänst".

Per Lindström har arbetat som fotograf och journalist sedan 1974 på  Nya Lidköpings-Tidningen och Expressen samt varit redaktör för tidningen Lundagård och Aktuell fotografi. 1990–2002 var han bildchef på Sydsvenskan. Sedan 2008 forskar han kring svensk bildjournalistiks historia och har även föreläst för bildjournaliststudenter på Mittuniversitetet i Sundsvall.

BLF:s styrelse motiverar stipendiet på 15000 kronor och som delades ut i samband med tävlingen Åretsbild (se alla vinnarbilder här) så här:

"Ett långt yrkesliv som spänner över hela spektrat inom bild - från fotograf, via bildchef till forskande professor - drivs av att ta till vara och lära oss om pressfotografins historia och bildens betydelse inom svensk press. För att ge pressfotografen möjlighet att klicka rätt i det hastigt förändrade medielandskapet. Med otaliga artiklar och böcker har han hela tiden verkat i bildens tjänst."

 

Just nu bedrivs forskning på flera fronter kring det förändrade landskapet för fotografer och journalister och bildens betydelse inom svensk press. I förra veckan skrev vi bland annat om att ny forskning visar att bilder i dag tar allt större plats och ökar i antal i tidningar, samtidigt som allt fler fotografer sägs upp från Sveriges redaktioner och frilansfotograferna får det allt svårare.