Fotonyhet

Peter Holgersson tog hem förstapris i World Press Photo

Peter Holgersson tog hem ett guld i kategorin sport feature i World Press Photo.

I dag avgjordes den internationella fototävlingen World Press Photo, där den svenska fotografen Peter Holgersson tog hem förstapris i kategorin sport feature.

World Press Photo är tävlingen som är öppen för alla professionella pressfotografer världen över. I år fanns en svensk fotograf med bland de som fick utmärkelser – Peter Holgersson från Norrköping.

Han har följt Nadja Casadei som tävlar i sjukamp och som i höstas fick beskedet att hon har cancer. Hon har trots det fortsatt att träna och hoppas vara redo för OS i Rio de Janeiro.

Andraplats i Picture of the Year

För några dagar sedan vann Peter Holgersson även andrapris i klassen sportreportage, i tävlingen Picture of the Year. Där har också Magnus Wennman tagit hem ett förstapris i kategorin porträtt och Niclas Hammarström ett förstapris för nyhetsbild, med ett foto från Syrien föreställande en liten pojke med svåra brännskador.

Picture of the Year är en tävling för pressfotografer och juryarbetet kan du följa direkt på webben, där pristagarna i de olika klasserna redovisas fortlöpande.

Utställning runt hela världen

Vinnarbilderna från World Press Photo kommer att visas i en utställning som turnerar världen runt under ett år. Utställningen öppnar i Amsterdam i april och visas därefter i 45 länder fram till mars 2015.

Fotografen John Stanmeyer från USA fick i år med en bild för National Geographic utmärkelsen World Press Photo of the Year.

Här kan du läsa mer om World Press Photo och se fler bilder.