https://www.kamerabild.se/nyheter/peter-jihde-konfronterade-dr-narfotograf
545723
Nyheter
Nyhet

Peter Jihde konfronterade drönarfotograf

Totalbetyg

"Det kan ju vara praktiskt även för hobbyfilmare att veta vilka regler som gäller för filmning i bostadsområden”, menar Peter Jihde efter att ha haft en drönare ovanför sin tomt.

I TV4:s nyhetsprogram Nyhetsmorgon berättade programledare Peter Jihde nyligen att han haft en drönare som cirkulerade över hans trädgård. Där berättade han att en granne kom fram till honom och berättade att det befann sig en drönare över hans tomt. 

Vid en busshållplats hittade han senare fotografen, och konfronterade denne med frågan "Vad gör ni?", och fick tillbaka "Jag vill inte svara". Fotografen menade att han inte filmade över Peter Jihdes tomt, som menade att "Luften är fri".

Både Peter Jihde och kollegan i programmet, Tilde de Paula Eby, menar att situationen var obehaglig:

– När du berättar den här historien, just ”luften är fri” kändes ju väldigt otrevligt. Redan där känner man att det är något misstänkt de håller på med, säger Tilde de Paula Eby.

Efter programmet mejlade Peter Jihde till Nöjesbladet om händelsen, och menar att det intressanta här är integritetsfrågan:

"Det handlar om integritetsskydd för våra barn och familjer och det är ju omöjligt att se från marken vart kameran på drönaren är riktad. Det är jättekul med ny teknik och jag har inget emot drönare i sig, det kan ju vara praktiskt även för hobbyfilmare att veta vilka regler som gäller för filmning i bostadsområden”, skriver Peter Jihde i mejlet.

Lagändring från 1 augusti

Integritetsfrågan är den som ofta berörs i samband med kameradrönare. I slutet av juli skrev vi om en man i Malmö som polisanmälde sin granne efter att ha blivit fotograferad och filmad genom sitt fönster med en drönare. I slutet av augusti skrev vi om Ribersborgs badanläggning där en gäst slog larm om en kameradrönare som cirkulerade i luften och fotograferade badgästerna.

Den 1 augusti i år ändrades lagen för drönare där kravet på tillstånd för att fotografera från luften skippats. Men det innebär inte att man får flyga överallt. Exempelvis krävs tillstånd i närheter av flygplatser för att få flyga inom en så kallad kontrollzon. Flygtrafik har flera gånger tidigare fått stängas av för att drönare flugits inom kontrollzonen, vilket utsätter flyget för stora risker. 

Här kan du läsa var och hur det är tillåtet att fotografera med drönare.

167315513313063_1647718938606039