Prylnyhet

Phase One XT – ett kompakt mellanformatssystem

Mellanformatstillverkaren Phase One släpper ett nytt system som är mycket smidigare än tidigare och riktar sig till fotografen som är på språng och vill resa lätt.

Det nya systemet XT, består av Phase Ones IQ4 bakstycken med 150 repsektive 100 megapixels upplösning, ett kamerahus och tre objektiv. Kamerahuset är det som gör systemet så pass kompakt. Huset påminner ganska mycket, rent principiellt om Hasselblads 907X och är egentligen bara ett sätt att koppla samman objektiv och bakstycke.

Kamerahuset har en utlösarknapp och två vred. Vreden används för att justera objektivet upp till 12 millimeter uppåt, nedåt, höger eller vänster. Detta gör det möjligt att till exempel skapa extremt högupplösa bilder eller justera perspektivet.

Vid lanseringen finns tre olika objektiv till systemet. Dessa är tillverkade av Rodenstock. De tre objektiven är:HR Digaron-S 23mm F5.6, HR Digaron-W 32mm F4 och HR Digiron-W 70mm F5.6. Samtliga har en elektromagnetisk slutare som kan användas vid slutartider från 60 sekunder till 1/1000s. Slutaren är tillverkad av kolfiber och ska tåla 500 000 cykler.

Priset för en Phase One XT hamnar på 56 990 dollar, vi har ännu inte fått något svenskt pris, men omvandlat till kronor blir det dryga 550 000 kronor.