programvara

PhotoGimp gör ditt Gimp mer likt Photoshop

Men en enkel patch kan bildredigeringsprogrammet Gimp fungera mer som Photoshop – och göra det lättare för den som byter från Photoshop att komma in i programmet.

Bildredigeringsprogrammet Gimp har länge funnits tillgängligt gratis för Linux, som det först släpptes till, för att sedan finnas tillgängligt för både Mac och PC.

Programmet har vunnit många fotogafers hjärta, både på grund av att det är gratis, snabbjobbat och har många avancerade funktioner – och allt fler byter nu också plattform till Linux för sin bildhantering.

Programmet har däremot alltid haft en rätt hög inlärningströskel, med ett helt annat upplägg än vad vi hittar hos exempelvis Adobe Photoshop. Men nu har Gimps främsta bidragsgivare släppt en patch för Gimp – PhotoGimp – riktad till de fotografer som vill göra sitt Gimp mer likt Photoshop.

Tanken är att de fotografer som har ett invant arbetsflöde i Photoshop ska få det lättare att komma in i Gimp, med en förbättrad inlärningskurva som resultat. Bland annat har PhotoGimp försökt efterlikna kortkommandon, användargränssnitt och andra primära funktioner som teckensnitt, ikoner, filter och upplägg.

Mer information och nedladdning av patchen finns på Github.