Bransch

Photokina 2020 ställs in

Ingången till mässhallen på Photokina.

Tyska Koelnmesse har beslutat att nästa Photokina ska äga rum i maj 2022.

Redan i september skrev Kamera Bild om att tre namnkunniga tillverkare väljer att hoppa av tyska mässan Photokina i Köln, som är en av världens största mässor. Nu står det klart att Koelnmesse ställer in Photokina 2020 som skulle äga rum mellan 27–30 maj i år.

Koelnmesse har bestämt att de inte kommer att genomföra några event fram till juni 2020. Beslutet följer efter de riktlinjer som tagits av Tyskland gällande hanteringen av coronaviruset samt det redan tidigare ekonomiska läget inom kameramarknadens olika segment.

Kamera & Bild var på plats under Koelnmesses presskonferens inför Photokina 2020.

Redan för ett halvår sedan gick även Koelnmesse ut med ett pressmeddelande där de berättade att de tre tillverkarna Nikon, Olympus och Leica bestämt sig för att hoppa av den stora mässan, något som så klart också påverkat mässans tyngd.

Urspungsplanerna för årets mässa var att antal utställningshallar skulle minskas ned till fem, samtidigt som ämnen som fake news, bildmanipulering, startupföretag inom foto samt video skulle vara några av de primära fokusområdena.

Nästa Photokina är nu planerad till 18–21 maj 2022, något som enligt Photokina ger de bästa möjligheterna inför att skapa en massa som passar både besökare och utställare.

Senast Photokinagenomfördes var i september 2018, men skulle även ha genomförts igen under våren 2019, men ställdes då in för att "ladda om". På så vis skulle utställarna få mer tid för att utveckla sina koncept och komma med nya produkter, då man ansåg att sju månader var för kort tid mellan de båda tillfällena.

Även Stockholmsmässanmeddelade under förra veckanatt Fotomässan 2020 i Älvsjö ställs in på grund av coronaviruset – och ställde även de in under 2019 av samma skäl som Photokina – för att omstrukturera och lansera mässan i ny tappning nu under våren 2020.