Fotonyhet

Photokina ställer in 2019

Ingången till mässhallen på Photokina.

Hade du sett fram emot att besöka Photokina i vår så får du hålla dig till 2020, världens största fotomässa väljer att ta ett års uppehåll för att ladda om.

Photokina avslöjade i maj förra året att de skulle gå från att arrangera mässan vartannat år till att hålla den varje år. De meddelade då också att de skulle börja köra under våren istället för på hösten som tidigare.

Men nu väljer man alltså att ta ett uppehåll för att omgruppera och samla kraft till nästa mässa.

Från arrangörernas håll säger man att 2018 års mässa överträffade förväntningarna och det vore svårt att få till en ännu bättre mässa på bara de sju månader som är från årets mässa i september till nästa års planerade mässa i maj. Nu ger man istället utställarna mer tid för att utveckla sina koncept och komma med nya produkter.

Analys

Omstruktureringen av Photokina till att bli årligt återkommande har skapat diskussion i branschen. Förutom att många av deltagarna på mässan tycker att ett årligen återkommande event är för tätt, har det varit svårt att räkna hem vinsten med så stora årliga kostnader för att delta, utan att egentligen kunna visa något nytt. Lanseringar av nya produkter har sin specifika cykel, och vanligtvis löper de över ett år.

Dessutom finns allt fler evenemang för branschen som är viktiga, som CES i Las Vegas och CP+ i Japan.Kanske är det därför som frånvaron av vissa tillverkare inför kommande Photokina som gjort det svårt att göra ännu ett event bara sju månader senare.

Lokalt här i Sverige kan detta innebära en fördel för Fotomässan i Älvsjö, då konkurensen för event minskar under våren – Fotomässan 2019 är nämligen planerad till 22–24 mars 2019 – två månader innan Photokina 2019 var tänkt att hållas.