programvara

Photoshop 2023 släppt: Utökas med nya AI-funktioner

Adobe MAX är i startgroparna och samtidigt släpps alla nya uppdateringar till Adobes programvaror. Nytt i Photoshop är bland annat förbättrade markeringsmöjligheter och nya AI-funktioner.

Kreativitetseventet Adobe MAX innebär nyheter på programvarusidan när det gäller både Photoshop, Lightroom och alla andra program i Adobes ekosystem.

Det som är först ut är den nya 2023-versionen av Photoshop (v24.0), som har fått en del förbättringar. Även Camera Raw har fått möjligheten till maskning, objektborttagning direkt i sitt plugin.

Med verktyget för objektval har just markeringar förbättrats genom möjligheten att bara hovra över objektet med muspekaren och klicka för att göra ett val på exempelvis en himmel, vatten, mark eller blommor.

Ta bort och fyll-funktionen gör att du enkelt kan ta bort objekt ur en bild med ett klick. Med funktionen kan man snabbt ta bort både personer eller objekt även om bakgrunden är komplex.

Bjud in att redigera är funktionen som erbjuder asynkron bildredigering på en fil en i taget. Där kan man även lämna meddelanden för vad man gjort eller vill ha gjort till övriga som arbetar på dokumentet.

En ny betaversion kallad "share for review" har också skapats för möjligheten att få feedback för olika dokument.

Bildrestaurering är det nya neurala filtret (i betaversion) som använder AI för att lappa och laga gamla skadade bilder automatiskt. Funktionen låter dig också färglägga bilden automatiskt.

Nytt är även möjligheten att använda pluginet "substance materials" som ger möjlighet att använda 3D-material i Photoshop.

Content Credentials ger möjligheten att lägga till namn på de som bidragit till bilden.

Molndokument har nu även versionshistorik.

Också inställningsmöjligheterna har utökats för Photoshop med möjlighet till fler val av användningen av GPU. För Windows-användare går det nu även att välja ett speciellt läge för GPU som inte använder DirectX 12 eller senare.

Fonten för emojis har bytts tillNoto Color Emoji SVG med stöd för SVG-grafik.