programvara

Photoshop 2024 släppt – med Fireflys generativa AI

Nu kan du själv testa Adobe Firefly – nya programuppdateringar integrerar nu den färdiga versionen av sin generativa AI-modell "Firefly" som länge funnits som betaversion.

Kamera Bild har under flera månader haft möjligheten att testa Adobes betaversion av Firefly, deras programvara för generativ AI. Nu har möjligheterna med Firefly integrerats direkt i Adobes programvaror – och finns tillängliga att använda för allmänheten.

I och med uppdateringen till Photoshop 2024 och övrigra program som Adobe Illustrator, Premiere Pro, After Effects och Adobe Express, finns nu möjligheten att använda de verktyg som utvecklats inom Firefly. Bland dessa finns "creative generative AI" som summaeras som "Generative Fill" för att med AI-verktyg fylla i bilder, "Expand" för att göra bilder större, "Recolor" i Illustrator och "Text to Image" samt "Text to effects" i Adobe Express.

Adobe Firefly fungerar med textinmatning i prompter på över 100 språk. Modellen har genererat över 2 miljarder bilder under sitt betastadie där användare matat in sina texter och skapat bilder genom så kallad "promptografering".

Material skapat med Adobe Firefly innehåller lösningen för "content credentials", Adobes system för att påverka att material har skapats med generativ AI – och visa hur, när och med vad materialet har skapats – uppbyggt av det öppna och fria autentiseringssystemet CAI (Content Authenticity Initiative). Den AI-skapde datan förblir märkt oberoende av hur den har lagrats, publicerats eller använts.

Samtidigt släpps även Adobe GenStudio för de som arbetar mot företagsmarknaden med contentskapande, med mölighet att vidareutveckla sitt material med AI.

Du kan uppdatera dina program, exempelvis Photoshop 2024, genom Creative Cloud-appen om du har en prenumeration.

Testa själv på:firefly.adobe.comgenom att logga in eller skapa ett gratis konto (för att testa 25 genererade bilder gratis).