programvara

Photoshop CC 2015 blir ännu snabbare

Idag lanserar Adobe en stor uppdatering av Creative Cloud. Det som berör den fotointresserade och Photoshop CC 2015 är framförallt en ökad snabbhet och nyheter i Camera Raw. Du kommer även att kunna köpa så kallade stockfoton direkt i Photoshop.

En av de saker som togs upp under pressträffen, då journalister fick reda på nyheterna som skulle komma i uppdateringen av Creative Cloud, var att motorn i Photoshop skulle skrivas om framöver så att användaren lättare skulle kunna byta utseendet på programmet för att passa dennes behov. Exakt vad det innebar framgick dock inte.

En annan detalj som kommer med nya Photoshop har med rent praktiska saker att göra. Om du kör programmet men inte aktivt använder det så kommer det att dra upp till 80 procent mindre ström, något som kan vara bra för de som sitter på en laptop.

Snabbare kloning

En förändringen har skett i funktionen Content aware move, där du nu kan skala om det du klipper ut och flyttar. Funktionen har även fått upp farten och är nu snabbare än tidigare.

Alla kloningsverktyg har även de fått upp farten och är nu 60 procent snabbare än tidigare. Vilket betyder att du inte behöver vänta lika mycket när du retuscherar stora bildfiler.

Två andra nyheter är att det nu kommer att gå att lägga till brus direkt i oskärpeverktyget – att lägga på brus i oskärpan gör att förändringen ser mer verklig ut – och med den nya funktionen Content aware fill kan du göra ett panorama av flera bilder och även täcka de ytor där det inte finns material. Då räknar funktionen ut hur den bör fylla ut de ytor som är tomma.

I Camera raw och Lightroom CC har det lagts till ett reglage som heter Dehaze, vilket i stort sett betyder att du använder det för att ta bort dimma eller dis. Verktyget höjer kontrasten och tar bort mjölkigheten i bilden.

Köp stockbilder direkt

En annan nyhet för fotografer och retuschörer är att tillägget Adobe Stock kommer att gå att integrera i Photoshop. Adobe Stock är resultatet av att Adobe köpte upp bildbyrån Fotolia.

Adobe undersökte hur många fotografer och retuschörer som använde sig av stockbilder (utfyllnadsbilder) och hur de gjorde det, det visade sig att det var väldigt mågna som arbetade med stockbilder. Vilket gjorde att Adobe valde att köpa upp Fotolia och integrera deras bildbank i ett plug-in till flera olika Adobe-program.

Med Adobe Stock kan du alltså gå direkt från Photoshop till bildbanken med runt 40 miljoner bilder, leta reda på den bild du behöver och ladda ner den. Du betalar även direkt via ditt adobekonto. Även för de fotografer som laddar upp sina bilder till Fotolia, kan nu göra det via Adobe Stock vilket underlättar deras arbete.

Arbetar du mycket med stockbilder kan du starta en prenumerationstjänst i Adobe Stock vilket gör att då får ett bättre pris på bilderna du köper.