PROGRAMVARA

Photoshop får stöd för macOS inbyggda fullskärmsläge – så får du funktionen

Efter över tio år av önskan har Adobe nu löst problemet med hur macOS hanterar fönster – så här gör du för aktivera funktionen.

Diskussionen har varit igång länge från användare av Photoshops olika versioner – att kunna använda Photoshop för bildredigering samtidigt som man har ett "äkta" fullskärmsläge aktiverat.

Som det såg ut innan lösningen fanns så gick det endast att maximera fönstret när man arbetade med bilder, i varje fall om man ville ha tillgång till menyn för att göra olika inställningar och val. Det fullskärmsläge som fanns var främst för visning av bilder och alltså inte för själva bildhanteringen.

Med det nya släppet av Photoshop version 25.4 har Adobe nu lyckats implementera det äkta macOS-fullskärmsläget, som alltså innebär att du kan maximera arbetsytan med gömd meny som fälls ned om du för muspekaren uppåt mot toppen av bilden – på samma vis som det fungerar i många andra appar.

För att aktivera funktionen väljer du Inställningar/Arbetsyta och bockar i valet för "Aktivera inbyggt helskärmsläge" och startar om Photoshop. Plus-tecknet hos programfönstret för "maximera" ändras då till de två pilarna och blir en "fullskärmsknapp" istället.

Anledningen till att det varit svårt att få till beror på hur macOS hanterar fönster, något som gjort att ett fullskärmsläge tidigare gett upphov till att man samtidigt som fullskärmsläge inte kunde använda flera skärmar eller växla mellan olika dokument.

Uppdateringen installeras via Creative Cloud-appen.

iii