Fotografer

Pieter ten Hoopen dubbel vinnare i World Press Photo

Foto: Pieter ten Hoopen
Foto: Pieter ten Hoopen
Foto: Pieter ten Hoopen
Foto: Pieter ten Hoopen
Foto: Pieter ten Hoopen
Foto: Pieter ten Hoopen
Pieter ten Hoopen

Den svenske fotografen Pieter ten Hoopen vinner två klasser i den prestigefyllda tävlingen World Press Photo med en bildserie om flyktingar som vandrar mot USA.

Pieter ten Hoopen

Ten Hoopen tar hem förstaplatsen i kategorierna Spot news stories och Story of the year med sin bildserie ”The migrant caravan” som skildrar flyktingars vandring till fots mot USA. Serien är en del av ett större projekt kallat ”Love stories” som handlar om den globala flyktingkrisen. Love stories kommer om några år att presenteras med film och stillbildsmaterial.

I USA har den stora migrantströmmen använts för att ta politiska poänger och ledande politiker i USA har uttalat sig om att det är kriminella som försöker ta sig in i USA. Ten Hoopen bestämde sig för att undersöka vad det var för människor som var på väg mot USA och med sin kamera ville han berätta om vilka de är och om deras resa.

”Jobbat extremt hårt”

–Känner mig otroligt stolt och glad att en berättelse som denna, The Migrant Caravan vinner dessa priser idag. Vi har jobbat extremt hårt med projektet Love Stories under det senaste året och vi har några år kvar av hårt arbete innan vi kan presentera utställningen- och filmen som kommer turnera både i Sverige och utomlands. Detta pris ger enormt mycket energi till arbetet som kvarstår, säger Pieter ten Hoopen i ett pressmeddelande.

I år tävlade över 4700 fotografer från 129 länder med nästan 79000 bilder i World Press Photo. De vinnande bilderna kommer att turnera runt världen i en utställning.

Läs en längre intervju med Pieter ten Hoopen här.

Vinnaren i klassen Photo of the year (Årets bild) blev Gettyfotografen John Moore med en bild på en mamma och hennes gråtande dotter som arresteras när de kommit över gränsen till USA.