Fotografer

Pieter ten Hoopen nominerad till World Press Photo

I World Press Photo 2019 nomineras Pieter ten Hoopen med bilder av hur tusentals flyktingar försöker ta sig till USA från länder som Honduras, Nicaragua och El Salvador.

I årets upplaga av World Press Photo finns en svensk bland de nominerade: Pieter ten Hoopen. Han har chans att vinna det prestigefyllda priset med bilder från höstens karavan av flyktingar på väg från Centralamerika mot USA.

Pieter ten Hoopen.

Det är inte första gången fotografen Pieter ten Hoopens namn syns i samband med World Press Photo; 2008 och 2010 prisades han i tävlingen. I årets upplaga nomineras han i två klasser, de som kallas ”story of the year” och ”spot news”. I båda kategorierna är det samma bildserie han tävlar med – där han har dokumenterat hur tusentals flyktingar försöker ta sig till USA från länder som Honduras, Nicaragua och El Salvador. Ryktet om flyktingkaravanen spred sig på sociala medier, och allt fler anslöt sig medan den pågick under oktober och november 2018.

Pieter ten Hoopen har även flera gånger prisats i den svenska tävlingen Årets bild, samt har nominerats till en Emmy för sin film ”Hungry Horse”. Han är utbildad vid Nordens Fotoskola på Biskops Arnö.

Vinnarna i årets tävling annonseras den 11 april.