programvara

Pixelmator Photo – ny app för bildredigering på Ipad

Nu får Adobe mer konkurrens när det gäller redigering av råfiler på Ipad, Pixelmator Photo tar hjälp av AI för att bli ett kraftfullt program.

Pixelmator har redan nu en app för Ios som låter användaren redigera bilder på surfplattor, men snart kommer en ny version som tar stöd av AI för att få hjälp med vissa funktioner.

Pixelmator Photo använder sig av Apples Core ML 2 (Apples maskininlärning) för att ge olika automatiska effekter. Bland annat finns ett filter som kallas ML Fix, där programmet automatiskt justerar vitbalans, färger och exponering för att göra den bättre. Det finns även en funktion som kallas ML Crop som föreslår den bästa beskärningen av bilden. En annan funktion kallas ML Preset vilken ger bilden olika filmsimulerade effekter. Dessa tre funktioner är alltså automatiska och baseras på Apple Core ML 2, det vill säga maskininlänging, här tar appen intryck från över 20 miljoner bilder från professionella fotografer och sammanställer dem för att ta fram det bästa för just din bild.

Bortsett från de automatiska AI-lägena i appen så finns så klart alla andra tänkbara möjligheter för att kunna redigera dina bilder, även råfiler. Du kan justera kurvor, nivåer, färger, arbeta i lager och så vidare. Det finns även ett lagningsverktyg för den som vill göra mer avancerade justeringar i sina bilder.

Appen kommer exklusivt till Ipad senare i år, något pris har de ännu inte avslöjat.