https://www.kamerabild.se/nyheter/pressfotografer-varnar-f-r-nya-integritetslagen
245201
Nyheter
Nyhet

Pressfotografer varnar för nya integritetslagen

Totalbetyg

Alla fotografer kan tvingas censurera sig själva vid fototillfället om den nya integritetslagen går igenom. Nu varnar Pressfotografernas klubb för konsekvenserna.

Sverige har alltid hållt yttrandefriheten högt. Det innebär att det nästan alltid är tillåtet att fotografera överallt. Undantagen är få, som på militärt område.

Publicering av vissa bilder kan i vissa fall vara olagligt eller oetiskt, men då har tidningarnas ansvarige utgivare fått ta det beslutet i lugn och ro. Fotografen på fältet har inte behövt tänka på vad som är lämpligt eller olämpligt att publicera. Nu kan det bli ändring på denna ordning.

I en debattartikel i Journalisten skriver Mia Karlsvärd, ordförande för Pressfotografernas klubb, att lagförslaget kan innebära att bilder som den på före detta statssekreteraren Ulrica Schenström och TV4-reportern Anders Pihlblad inte kan tas utan att fotografen begår ett lagbrott.

Inte heller bilden på Hagamannen på häktets rastgård som blev Årets bild 2007 skulle kunna tas med den nya lagen.

Mia Karlsvärd menar även att lagtexten är för otydligt formulerad för att fotografen ska kunna veta vilka bilder som är olagliga att ta.

Läs debattartikeln här.