Fotografer

Prisad dansk dokumentärfotograf får Fotografiskas stipendium

Ur serien Bonnie, om en tvåbarnsmamma i Köpenhamn som arbetar som prostituerad.

Marie Hald blir den som får ta emot Fotografiska stipendium Young Nordic photographer of the year i år.

Den danska dokumentärfotografen Marie Hald har tidigare prisats i både danska Årets bild samt i World press photo, bland annat för sin bildserie om Bonnie, en prostituerad kvinna i Danmark. Idag arbetar hon som frialnsande fotograf i Köpenhamn. Stipendiet består i att Hald får en separatutställning på Fotografiska, 100 000 kronor samt får ha den svenske fotografen Paul Hansen som mentor.

Marie Hald

– Det var bland annat Maries unika bildspråk med sitt melankoliska lugna uttryck som fångade juryn. På ett närgående personligt sätt utforskar hon sociala problem och samhällets påverkan på oss i allmänhet och kvinnor i synnerhet, säger juryn om sitt val av stipendiat.

Paul Hansen, som blir hennes mentor, tycker själv att hon inte behöver någon sådan.

– Hon har ett skarpt öga som aldrig blir kallt. Oavsett ämne låter hon människorna behålla sin värdighet och inte förenklas till visuella klichéer. Som nyutnämnd mentor till Marie Hald vill jag gärna börja med att tycka att Marie Hald inte behöver någon mentor. I alla fall inte i den traditionella meningen att vara rådgivare eller för den delen vägvisare. Men med det sagt är det en ära att framöver kanske kunna vara något slags samtalspartner på hennes fortsatta resa, säger Hansen.

Marie Halds utställning kommer att öppna den 13 maj på Fotografiska i Stockholm.