Fotografer

Prisbelönad dokumentär om rysk krigsfotograf

På SVT Play går det nu att se en dokumentär om den ryska krigsfotografen och filmaren Vladislav Mikosha. Han dokumenterade bland annat andra världskriget som fotograf i armén.

Mikosha var en filmintresserad man och utbildade sig därför till filmfotograf i Moskva. När andra världskriget kom till Sovjetunionen började han fotografera och filma det som pågick. I ett citat från hans dagböcker, vilka filmen är baserad på, får du en förklaring:

”Jag skyndade mig att filma för jag visste att om jag hann filma bara en liten del av det som fanns framför mina ögon, så skulle många människor på jorden aldrig våga ta till vapen, utan vara rädda för att samma sak som de såg på vita duken skulle vänta dem.”

Charlie Chaplin blir berörd

Under kriget dokumenterade han bland annat slagen vid Krim och Sevastopol. Våren 1943 tar sig Mikosha till Hollywood, via London och New York. Där möter han kända skådespelare som Ingrid Bergman och Charlie Chaplin. När han visar sina bilder från kriget blir Chaplin väldigt berörd av de grymheter som återspeglas i bilderna och Mikosha blir inbjuden till en privat visning av en av Chaplins filmer.

Men Mikosha vill hem. Han återvände till sitt hemland och är med och dokumenterar när tyskarna drivs ut ur Sovjetunionen och slutligen hela vägen tillbaka till Berlin.

Dokumentären Jag stannar tiden är gjord av svenskan Gunilla Bresky och har fått pris för bland annat bästa svenska dokumentär på Tempofestivalen 2014. Dokumentären finns på SVT Play fram till den tredje juni.

Se dokumentären här.