Nyhet

Proffsigare och vädertätat med nya OM-D E-M5

Olympus har återuppväckt sin gamla OM-serie och digitaliserat den. E-M5 är den första kameran i den uppdaterade serien som får se dagens ljus. Med vädertätning och batterigrepp ger den ett seriösare intryck än tidigare Micro fourthirdskameror.

Tanken med den nya kameran är att den ska vara rejälare och snabbare än tidigare kameror med mftformat. Eftersom den behåller den mindre sensorn är den kompatibel med alla existerande mftobjektiv. Med en adapter kan man även använda objektiv till fourthirdskameror.

Hastighetsmässigt menar Olympus själva att E-M5 har den snabbaste autofokusen i klassen, serietagningen ligger på 9 bilder per sekund med låst autofokus, 4,2 bilder per sekund om man vill ha fokusen aktiverad. kameran är byggd runt en Live MOS-sensor med 16,1 megapixels upplösning. Hastigheten kommer också från den tvåkärniga processorn där den ena kärnan tar hand om bildvisningen och den elektroniska sökaren medan den andra kärnan processar bilderna och skriver dem till minneskortet.

Olympus har även uppdaterat sin bildstabilisering i E-M5, i vanliga fall kompenserar bildstabilisering bara för rörelser i höjdled och i sidled. Den nya stabiliseringen kan kompensera även för roterande rörelser vilket ska ge en skarpare bild.

Man har även behållit artfiltren från tidigare spegellösa kameror i E-M5.

Den elektroniska sökaren har en upplösning på 1,44 megapixel och ger en 100%ig visning av bilden. Kameran skiftar mellan evf eller skärmsökare beroende på hur du håller kameran. Skärmen är en tre tums OLED pekskärm som kan användas både för att välja fokuspunkt och för att välja slutartid. Skärmen har ett läge som kallas Live-Bulb med vilket du direkt ser effekten av din inställda slutartid. Skärmen kan även vinklas 80 grader uppåt och 50 grader nedåt. Upplösningen på skärmen är dock inte så hög med dagens mått mätt utan hamnar på moderata 610 000 bildpunkter.

E-M5 är vädertätad liksom det batterigrepp som finns som tillbehör. Batterigreppet ger även ett extra grepp för fotografering av liggande bilder.

Kameran kan givetvis filma i full HD och filmerna sparas som MOV-filer, men man kan även välja AVI om man vill det.

Under 2012 kommer Olympus även att släppa på nya fasta objektiv, M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1.8 och M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8 makro. 75'an är byggd i metall medan macrot är vädertätat. DEssa kommer att släppas under 2012 men några priser är ännu inte klara.

E-M5 kommer att säljas med ett 12-50mm F73,5-6,3 och kommer då att kosta 12 000 kronor, endast huset kommer att hamna på 10 000 kronor. Kameran kommer at komma ut på marknaden i april.