Prylnyhet

Proffskameran Nikon D5 under utveckling

Att en ny proffskamera borde vara på väg från Nikon har det spekulerats i ett tag. Nu går Nikon officiellt ut med att de håller på att utveckla en modell de kallar för D5, samt ett par nya tillbehör.

Nikon ger ingen mer information än att kameran kommer att ha en småbildssensor, vilket i sig inte kommer som en chock. Däremot kan man kanske spekulera i en högre upplösning än 16,2 megapixlar som i D4 och D4S.Då DX-serien varit sportkameran i Nikons utbud kommer de troligen inte att satsa på en upplösning som är så stor att serietagningen sänks från Nikon D4s, snarare tvärtom, en snabbare serietagning.

Nikon utvecklar även blixten SB-5000, den extra nollan hintar om att det är en ny serie och det här kommer att vara toppmodellen. Inte heller här går Nikon ut med några specifikationer, men trådlös styrning via radio är inte omöjligt då Canon har det i sin toppmodell.

En ny trådlös sändare vid namn WT-6 kommer också att lanseras framöver.

I dagsläget finns det vare sig något officiellt pris eller lanseringsdatum. Men det är ganska troligt att kameran kommer under våren då stora lanseringar ofta sker inför till exempel OS, som är i sommar. Det är inte heller omöjligt att det kommer att visas upp en prototyp, eller en färdig kamera beroende på hur långt fram de ligger i utvecklingen, på CES-mässan i januari.