Prylnyhet

Profoto A2 – minsting med kraft

Blixtar blir allt smidigare att arbeta med och deras storlek krymper också. Nu har Profoto lanserat A2 vilken är stor som en läskburk men ändå rymmer tillräckligt med ljus för många situationer.

Profoto har lanserat en ny blixt i sin A-serie. Som komplement till de mer "vanliga" kamerablixtarna med runt huvud kommer nu något som kan beskrivas som en krympt studioblixt. Med mått som motsvarar ungefär en läskburk och med 100Ws ljus riktar den in sig mot alla fotografer som är i behov av att kunna regissera ljuset utanför studion, men som inte vill bära med sig en stor blixtutrustning.

Vikten för A2 ligger på 773 gram med både batiker och stativadapter monterad. Stativadaptern går även att montera av och då dyker det upp en en vanlig stativgänga som gör att fästmöjligheterna blir än mer mångsidiga.

Knapplayouten är, som vanligt när det gäller Profoto, ganska enkel och består av tre knappar och ett vridhjul.

Styrkan går att justera i tio steg och enligt Profoto ska färgtemperaturen ligga på 5800K med en noggrannhet på runt 100K. Vill man ha modelleringsljus finns det i form av en 2,1W LED-lampa som går att justera från maxstyrka ner till 10% av styrkan. A2 har AirX inbyggt vilket betyder att den kan kontrolleras både från en trådlös sändare men också via Profotos app (om du har bluetooth påslaget i blixten). Det betyder också att du kan styra upp till sex olika grupper av A2 och välja mellan 100 kanaler för att hitta någon som fungerar. A2 är även kompatibel med HSS och så klart TTL.

Batteriet i A2 är samma som i A10 men det något högre watt-talet som blixten trycker ut (76 mot 100) gör att man går ifrån 450 blixtar på ett batteri till 400, vilket ändå får anses vara bra. Vill du montera ljusformare kan du välja mellan att antingen använda Profotos Click-serie som fästs med magnet, eller så kan du använda dig av en OFC-adapter och då få tillgång till utbudet av OFC-ljusformare.

Priset för A2 hamnar på 9995 kronor, vilket alltså är en tusenlapp billigare än för A10.